Sebastian Vettel heeft geen goed woord over voor bandenleverancier Pirelli, nadat een plotselinge klapband hem van de derde plek heeft beroofd en hij louter door geluk aan een grote crash is ontsnapt.

Ten overstaan van de BBC bezigt Vettel zelfs de nodige vierletterige woorden om zijn ongenoegen te onderstrepen. “Dit soort dingen mogen niet gebeuren, zo simpel is het”, foetert Vettel. “Als dit tweehonderd meter eerder was gebeurd – terwijl ik met driehonderd kilometer per uur door Eau Rouge ging – had ik hier niet meer gestaan.”

Hoewel Vettel als enige voor een éénstopper ging en probeerde 29 ronden op een setje af te leggen – waarbij de rechter achterband na 28 rondjes daarvan ineens klapte – heeft hij geen boodschap aan de suggestie dat Ferrari zelf een risico heeft genomen door zo’n lange stint tot aan de finish te proberen af te leggen: “Wat scheelde het nou? Niet veel. Niemand durft het te zeggen, maar dit is echt onacceptabel”, zo doet Vettel dat dan maar.

De Duitser vraagt zich verder nog hardop af ‘wat er moet gebeuren’ voor er serieus werk van wordt gemaakt dit soort problemen te voorkomen. Vooral ook omdat hij vindt dat de uitleg die Pirelli eerder dit weekend gaf nadat er bij Nico Rosberg ineens een band stuk ging, niet goed genoeg is.

“Het is altijd hetzelfde verhaal: ‘er zat een snee in de band door rommel op het circuit, of door contact met het bodywork, en misschien kwam de coureur wel even naast de baan'”, somt een boze Vettel op. “Bullshit”, vervolgt hij. “Als Nico zegt dat hij in VT2 niet van de baan is geraakt, dan is dat zo. Hij heeft toch geen reden om daar over te liegen?”

“Met mij was het hetzelfde verhaal. Ik ben niet naast de baan gekomen en ineens ontploft die band. Ik denk dat we er maar eens met z’n allen over moeten praten. Het is niet zo erg als in 2013 in Silverstone, maar dit kan zo niet”, besluit Vettel, verwijzend naar hoe destijds in de Britse Grand Prix meerdere banden ploften, waarna bepaalde kerbstones niet meer gebruikt mochten worden.

Räikkönen
Door de uitvalbeurt van Vettel, schoof teamgenoot Kimi Räikkönen van de achtste naar de zevende plek door. Het grootste deel van zijn progressie had de wereldkampioen van 2007 echter al eerder in de race gemaakt, door zich van de zestiende startplek op te werken.

Tevreden is Räikkönen desondanks niet, vertelt hij aan Autosprint. “Ik kan niet blij zijn met dit resultaat, ook al komt dit ook door het stilvallen in de kwalificatie en mijn slechte startplek. Ik heb er het maximale uit proberen te halen in de race en de auto deed het best goed, tot ik problemen kreeg met de voorbanden. Ik kijk nu echter liever alvast vooruit naar de Grand Prix in Monza. Hopelijk kunnen we er daar een goed weekend van maken.”