Pirelli heeft vastgesteld dat een ‘externe oorzaak’ de klapband heeft veroorzaakt waar Nico Rosberg in de tweede vrijdagtraining mee te maken kreeg.

Rosberg spinde in VT2 bij Blanchimont met een snelheid van 300+ kilometer per uur van de baan, nadat zijn rechterachterband uit elkaar klapte. Eerder in de ronde, bij het verlaten van Raidillon, kwam echter al een draad ‘los’ uit de band, wat volgens Pirelli kwam doordat de band ergens schade opliep.

Na eerder al te hebben aangegeven dat niets op ‘een probleem met de structuur of constructie van de band’ wees, meldt Pirelli nu dat het haar onderzoek heeft afgerond en er op die vlakken definitief niks mis was met de band zelf.

“Ons onderzoek heeft dat uitgesloten”, vertelt Pirelli-topman Paul Hembery. “Gebaseerd op de data die we hebben bestudeerd, zijn we tot de conclusie gekomen dat een externe factor tot het falen van de band heeft geleid.”

Volgens Pirelli is de op videobeelden zichtbare schade aan de band na het verlaten van Raidillon ‘overeenkomstig met schade die door iets van buitenaf wordt veroorzaakt’. Pirelli meldt verder dat een structureel probleem ook is uitgesloten doordat dit bij geen enkele andere band is geconstateerd.