Zowel Sebastian Vettel als Fernando Alonso werden in Spa getroffen door een lekke band. Het deed even denken aan Silverstone, waar de ene band na de andere explodeerde, maar volgens Pirelli-chef Paul Hembery is er niets fundamenteels mis met de banden.

Volgens Hembery zijn de lekke banden van Vettel en Alonso veroorzaakt door ‘externe factoren’, waarschijnlijk door scherpe deeltjes op de baan. Ook andere coureurs keerden in de pits terug met snedes in hun banden.

“Bij de Red Bull lijkt het erop alsof er iets op het loopvlak is blijven plakken en er vervolgens doorheen is gesneden”, verklaart Hembery. “Bij de Ferrari zagen we twee gaten. We gaan straks op de baan kijken, vooral bij bocht dertien en vijftien.”

“Het zijn geen normale lekke banden”, vervolgt Hembery. “Maar dit soort dingen komen regelmatig voor. We hebben ook bij andere banden signalen gezien dat er waarschijnlijk rotzooi op de baan heeft gelegen. De schade is veroorzaakt door externe factoren.”

Hembery benadrukt dat er met de structuur van de banden niets mis en er geen reden voor paniek is. Na het bandendebacle in Silverstone heeft Pirelli de banden aangepast en houdt de FIA de bandendruk en camber in de gaten. Volgens Hembery houden alle teams zich aan de voorgeschreven waarden.