Pirelli ontkent dat Ferrari-coureur Sebastian Vettel enig voordeel heeft kunnen halen uit de bandentest die de Duitser heeft gedaan voor aanvang van het seizoen.

Vettel reed meer dan 2.000 kilometer op de prototypes, terwijl de racecoureurs van Mercedes er nauwelijks 250 reden en het meeste testwerk overlieten aan ontwikkelingsrijders. Mercedes-teambaas Toto Wolff gaf kort geleden aan dat dit een vergissing is geweest.

Mercedes heeft dit seizoen problemen om de banden in het ideale raamwerk te krijgen. Pirelli-baas Paul Hembery gelooft niet dat dit komt door het gebrek aan testuren. “Ja, Sebastian heeft heel veel getest, het was intens en wij ontvingen daardoor veel feedback op ons werk”, zegt Hembery dankbaar op Formula1.com. “Dat is wat we graag wilden, topcoureurs die veel respons kunnen geven over hun ervaring met de banden.”

Toch is Hembery ervan overtuigd dat Vettel geen voordeel heeft kunnen halen uit de velen uren op het asfalt. “Hij wist niet wat hij aan het testen was, want we voeren de tests blind uit. Dus de coureur weet niet op wat voor banden hij rijdt. Het zou hem mogelijk psychologisch geholpen kunnen hebben, maar ik betwijfel of het hem in de praktijk iets heeft begunstigd.”

De wederopstand van Ferrari heeft de Italiaanse renstal volgens Hembery grotendeels te danken aan het goede bandenmanagement. Zij lijken de banden beter te begrijpen dan Mercedes en ze daardoor eerder in het raamwerk te krijgen om zo de optimale prestatie uit de banden te halen.

Hembery in gesprek met Bernie Ecclestone, Oostenrijk 2016

Hembery gelooft dat Mercedes dit probleem nog dit jaar zal tackelen en er bovenop komt. “Hun problemen zijn gerelateerd aan de circuits waar ze op rijden. Zo hadden ze in Barcelona geen probleem met de banden en zullen ze dit ook op Silverstone en in Spa niet hebben. Maar de circuits waar de grip minder is, zoals in Monaco zagen, zullen ze moeite hebben met de banden.”

Ook afgelopen weekend bewees Mercedes boven hun problemen uit te stijgen door hun eerste één-tweetje te scoren op het podium.