*

Pirelli wil wijziging kwalificatieregels

Eelco den Boer

Eelco den Boer

25 juni 2011 13:12

Pirelli wil wijziging kwalificatieregels
Formule1

Pirelli stelt voor de reglementen te wijzigen zodat het voor coureurs niet langer aantrekkelijk is een deel van de kwalificatie te laten schieten om banden te sparen voor de race.

De coureurs hebben maximaal zes bandensets tot hun beschikking, waarmee ze de kwalificatie en de race moeten volbrengen. Teams kunnen daarom geneigd zijn hun rijders binnen te houden tijdens het laatste deel van de kwalificatie, zodat ze meer vers rubber hebben voor de wedstrijd.

Wie geen tijd zet in Q3, mag bovendien kiezen op welke set de race wordt aangevangen, terwijl de anderen van start moeten op de set waarmee ze hun snelste tijd hebben neergezet.

Pirelli-chef Paul Hembery heeft contact gezocht met de Formule 1-commissie om een einde te maken aan deze praktijken. “Ik heb voorgesteld dat coureurs die geen tijd neerzetten in Q3 moeten starten op de banden uit Q2”, zegt hij tegenover Autosport. “Daarmee verdwijnt het voordeel om niet te rijden in het laatste deel, dus kunnen ze net zo goed nog een poging wagen.”

Volgens Hembery werd er positief gereageerd op het voorstel en zal het waarschijnlijk ter stemming worden gebracht in de Sporting Working Group van de FIA. Hij rekent niet op bezwaren van de teams.

“Het is eerlijker”, benadrukt hij. “In Monaco zagen we dat Michael Schumacher en probleem had en daardoor kon kiezen op welke banden hij van start ging. Van dat scenario willen we af. Het is ook beter voor de fans, want het is zonde wanneer coureurs de kwalificatie laten schieten.”