Sebastian Vettel zat in Hongarije lang op het vinkentouw, maar door Ferrari’s ‘Plan C’ slaagde hij er op het eind nog in teamgenoot Charles Leclerc binnen te hengelen en de Monegask de derde en laatste podiumplek af te pakken.

Vettel was van de mannen vooraan degene die het langst van allemaal doorreed op de mediums, die hij pas in ronde 40 inruilde voor een setje softs – ook een vrij verrassende keuze, maar uiteindelijk wel de juiste. Op het zachtste schoeisel liep hij zijn achterstand op Leclerc in, en hij hield de banden goed genoeg om Leclerc twee rondjes voor het einde nog binnendoor in bocht één te passeren.

“Ik reed vierde en had niets te verliezen, vandaar die lange eerste stint. Daarna was het hopen dat de softs het zouden houden, en dat deden ze”, verhaalt Vettel. “Het lukte me het gat te dichten en daarna had ik één kans, die ik pakte. Nu heb ik wel zin in de champagne en om even lekker af te koelen!”

Lees ook: Hamilton verwijst Verstappen naar de tweede plek met tactische meesterzet

Net zoals teamgenoot Leclerc zaterdag deed, moet Vettel na de race van zondagmiddag erkennen dat Ferrari ‘niet het tempo had van Mercedes en Red Bull’. “Natuurlijk komen er na de zomerstop betere circuits voor ons aan, maar we moeten gewoon over het algemeen sterker worden”, weet hij.

Eerst is het zoals gezegd tijd voor de zomerpauze, waar Ferrari volgens Vettel wel aan toe is. “De jongens kunnen die pauze wel gebruiken om de batterijen op te laden.” Toch denkt hij dat er – ondanks dat de fabrieksdeuren verplicht twee weken dichtgaan – niet veel geluierd gaat worden. “Het lijkt me onmogelijk dat iedereen nu twee weken lang niet aan de Formule 1 denkt, dus hopelijk levert het nadenken wat goede ideeën op.”

Lees ook: Ferrari: ‘Mercedes en Red Bull zijn hier te snel voor ons’