Vijfde en zesde. Daar dachten Red Bull-coureurs Max Verstappen en Daniel Ricciardo vooraf zo ongeveer te staan, en daar staan ze ook na de kwalificatie.

“We wisten al wel dat Mercedes en Ferrari meer vermogen zouden hebben”, verklaart Verstappen dat verwachtingspatroon ten overstaan van Ziggo Sport. “Ze kunnen de motor opschroeven in Q3, dat is natuurlijk heel handig”, vervolgt hij, doelend op hoe dat met de Renault achterin zijn Red Bull niet mogelijk is.

Verstappens Red Bull RB13 was volgens de Nederlander niet helemaal top in de kwalificatie, nadat deze in de derde vrije training nog ‘best goed’ was. “We hebben tussendoor nog wat dingen veranderd. We hadden daardoor wat issues met de rembalans, terwijl we ook de rijhoogte veranderd hadden. Dat was niet zo fijn, maar ja, je mag het dan niet meer terugzetten.”

Positiever is dat Verstappen zich voor teamgenoot Ricciardo heeft gekwalificeerd, voor de vierde keer in zeven races. “Dat is natuurlijk altijd belangrijk”, erkent hij, al moet hij ook erkennen dat het zondag wel eens een tweestrijd kan worden met de Aussie: “Ik weet namelijk niet of we snel genoeg zijn de jongens voor ons te volgen. Het wordt daarom in de eerste plaats belangrijk P5 te behouden.”

Op de vraag van Ziggo pitreporter Jack Plooij of dat dan betekent dat hij dit keer niet als eerste naar binnen gaat – na zijn onvrede over de strategie in Monaco, twee weken geleden – antwoordt Verstappen met een lach: “Ik denk dat ze bij het team wel op de hoede zijn dat niet nog eens te laten gebeuren.”

Ricciardo
Teamgenoot Ricciardo noemt het in gesprek met Sky Sports ‘nooit ideaal als je niet voor je teamgenoot staat’. “Maar als ik eerlijk ben, ben ik er een stuk minder teleurgesteld over dan normaal. Dat komt omdat dit weekend niet bepaald volgens plan verloopt”, verwijst hij naar zijn problematisch verlopen vrijdag, waarop hij vooral in VT2 maar weinig reed vanwege motorpech.

“In VT3 heb ik nog wel het één en ander opgestoken en, oké, ik ben binnen de top zes de hekkensluiter, maar het voelt wel alsof we echt mee konden doen. Ik kon in elk geval met Max knokken en om heel veel meer had ik niet kunnen vragen.”

“In mijn laatste run had ik me graag verbeterd, er had misschien een tiende meer in gezeten, maar voor de rest was dit het wel zo’n beetje”, zegt de coureur die 0.154 trager was dan zijn teamgenoot.

De onderlinge strijd is echter nog niet gestreden, benadrukt Ricciardo. “Ik heb in VT3 wat long runs gedaan en vond de auto in race-afstelling beter dan in kwalificatie-trim, wat er ook aan bijdraagt dat dit resultaat met niet ontmoedigt.”