Alain Prost maakt zich zorgen om de risico’s die de Formule 1-coureurs van vandaag de dag nemen. Volgens de oud-wereldkampioen zijn veel rijders blind geworden voor het gevaar.

In gesprek met het Franse L’Equipe laat de viervoudig wereldkampioen blijken dat hij het zorgwekkend vindt hoeveel risico’s de coureurs die momenteel op de grid staan nemen: “Ik vraag me af of de coureurs tegenwoordig niet te ver verwijderd zijn van het gevoel hoe gevaarlijk de Formule 1 kan zijn”, zegt hij.

“Tijdens de Grote Prijzen van België en Italië namen sommige coureurs namelijk op de meest vreemde plaatsen een risico”, stelt Prost, die daar ook voorbeelden van heeft: “Zoals de inhaalactie van Mark Webber op Fernando Alonso in Eau Rouge en de manier waarop Sebastian Vettel op Monza met twee wielen in het gras voorbij ging aan Alonso”, oppert hij. “Dat zijn van die dingen die negen van de tien keer goed gaan, maar de tiende keer…”

Volgens de 56-jarige Prost zou het voor veel coureurs leerzaam zijn als ze eens de kans zouden hebben om in een veel minder veilige Formule 1-auto uit vroeger tijden te rijden, zoals bijvoorbeeld zijn Renault RE40 uit 1983. “Ik denk namelijk dat ze dan pas echt zouden doorkrijgen waar ze nu eigenlijk mee bezig zijn.”

Om nog ever door te gaan op het verschil tussen het heden en verleden, verkondigt Prost tenslotte nog dat hij er weinig voor zou voelen om in de huidige Formule 1 actief te zijn: “Als coureur ben je namelijk niet meer zo belangrijk”, constateert hij. “Je kunt dat zien aan het verschil tussen teamgenoten. Dat is tegenwoordig veelal rond een tiende, maar in het verleden kon het al snel twee seconden zijn.”