Viervoudig wereldkampioen Alain Prost vindt de huidige generatie Formule 1-auto’s ’technisch super indrukwekkend’, maar denkt ook dat de sport qua techniek te ver is doorgeschoten. “Verrassingen worden steeds zeldzamer.”

Een opmerking die je wellicht niet verwacht van Prost, wiens bijnaam als coureur Le Professeur was vanwege zijn analytische, haast wetenschappelijke benadering, maar volgens de Fransman zit het grote verschil in hoe je als coureur het onderscheid kan (en kon) maken.

Ter illustratie wijst hij naar de Williams FW15C waarmee hij wereldkampioen werd in 1993. “Een technisch zeer geavanceerde auto, met actieve wielophanging en meer hulpmiddelen, maar ik vond het eigenlijk geen fijne bolide om mee te rijden”, vertelt hij.

“Voor mij als coureur waren de auto’s van twee, drie jaar daarvoor het hoogtepunt”, doelt hij op de jaren 1990 – 1991. “Die auto’s waren puur, die voelde je als coureur veel meer. Daar ging het toen om: voelen, wat je qua afstelling kon, ingenieus zijn.”

Het is een element dat Prost mist aan de auto’s van vandaag de dag, hoe ‘super indrukwekkend’ ze in technisch opzicht ook zijn. “Ik vind persoonlijk, als ik er als coureur naar kijk, dat we te ver zijn doorgeschoten”, zegt hij.

“Het is nu allemaal van tevoren technisch uitgestippeld, alles is doorberekend qua afstelling en strategie. Verrassingen worden daardoor steeds zeldzamer.”

Prost, tegenwoordig speciaal adviseur bij het Renault-fabrieksteam, denkt echter dat deze ontwikkelingen inherent zijn aan de Formule 1. “Want deze sport heeft zich altijd ontwikkeld.” In ‘zijn’ tijd zag je wel meer creatieve vrijheid, volgens Prost: “Maar je hebt tegenwoordig regels nodig, controle.”

“Dat komt ook omdat we vandaag de dag relevant moeten zijn voor de auto-industrie, vandaar ook dat de hybrides zijn gekomen.” Het is de nooit stilstaande Formule 1, die volgens Prost ook nooit zal stilstaan. “Over vijf of zes jaar ziet de sport er misschien weer heel anders uit.”

In de nieuwste editie van FORMULE 1, nr. 05, lees je een uitgebreide reportage over de duizendste Formule 1-race en hoe tegen de ongewisse toekomst van de sport wordt aangekeken door onder meer Prost, oud-coureur David Coulthard en Formule 1-topman Chase Carey. “Vooruitgang zit in het DNA van de sport.” FORMULE 1 nr. 05 ligt nu in de winkel of is hier te bestellen.