Jenson Button is, net als in 2011, in topvorm. De wereldkampioen van 2009 onderstreepte dat door de openingsrace van dit jaar te domineren. Hij had van begin tot eind de touwtjes in handen. En zelfs een safety-carperiode bracht hem niet van de leg.

 

Button pakte bij het uitgaan van de lichten gelijk de leiding af van teamgenoot Lewis Hamilton. ‘Uiteraard’ was er in Melbourne sprake van enige chaos bij de start. Mark Webber bewees het starten nog steeds niet onder de knie te hebben door vier plaatsen te verliezen. Bij het aanremmen voor de eerste bocht werd hij bovendien gesandwiched door Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg.

 

Iets daarachter werd Bruno Senna de lucht in getikt door Ricciardo. Beiden konden een goed resultaat vervolgens wel vergeten. Net als Hülkenberg trouwens, die in de eerste ronde al uitviel.

 

Voor Romain Grosjean verliep zijn rentree in de F1 zeer teleurstellend. De Fransman stal gisteren de show door zich als derde te kwalificeren. In een botsing met Pastor Maldonado brak de ophanging van de Lotus.

 

Een Australische Grand Prix kan niet zonder safety-carperiode en die ontbrak daarom ook niet. Meestal moet Bernd Mayländer aan de bak als er in de openingsfase het nodige is gebeurd, maar vandaag kwam de safety car alleen naar buiten toen Vitaly Petrov zijn Caterham op start/finish parkeerde.

 

In die periode kwam Sebastian Vettel voor Hamilton terecht via de pitstraat. Na de herstart kon Hamilton lange tijd het tempo van de regerend kampioen volgen, maar uiteindelijk moest hij toch zijn meerdere in de Red Bull-coureur erkennen.

 

En in Button. “Welcome in 2009”, zei de wereldkampioen van dat jaar na de winst in de Australische Grand Prix. Hij heeft niets aan snelheid ingeboet ten opzichte van vorig jaar, toen hij Hamilton ook al de baas was. Professioneel reed hij de race uit.

 

Dat kan niet gezegd worden van Nico Rosberg en Pastor Maldonado. Laatstgenoemde spinde in de laatste ronde hard uit de wedstrijd. En Rosberg reed zijn band aan gort op een Sauber. Het zorgde ervoor dat Räikkönen bij zijn rentree keurig als zevende eindigde.

 

Drie andere wereldkampioenen eindigde op het podium. Fernando Alonso reed met de trage Ferrari keurig naar de vijfde plaats en de andere kampioen, Michael Schumacher, moest rijdend op de derde plaats opgeven met een kapotte versnellingsbak.

 

Grand Prix van Australië – Volledige Uitslag