Lewis Hamilton heeft zijn eerste overwinning van het jaar binnen. De McLaren-coureur vocht zich in de Chinese Grand Prix, die geen moment saai was, in de slotfase langs Sebastian Vettel en naar de overwinning. Mark Webber eindigde na een briljante inhaalrace op de derde plaats.

Na de start leek het Hamiltons teamgenoot te zijn die de hegemonie van Vettel in 2011 ging doorbreken. Jenson Button startte beter dan de regerend kampioen, nam gelijk de leiding over en reed vervolgens solide aan de leiding met Hamilton achter zich. Button verpestte echter zijn eigen race tijdens zijn eerste pitstop. Hij dook samen met Vettel naar binnen, maar de Engelsman stopte zijn auto bij de crew van Red Bull Racing. Het kostte hem een positie ten opzichte van Vettel. Button kon daarna niet echt meer meedoen voor de eerste plaatsen.

Hamilton werd naarmate de race vorderde juist steeds sterker. In de slotfase van de race in Sjanghai haalde hij zijn gram. Zijn banden waren veel verser dan die van Vettel. De driestopsstrategie van McLaren bleek dus een succes te zijn. Hamilton passeerde Vettel zonder al te veel moeite.

Webber viel, in tegenstelling tot teamgenoot Vettel, niet terug in de slotfase. Integendeel. De Australiër startte de race als achttiende, maar mocht na afloop toch mee naar het podium. In de slotfase was hij de snelste man van het veld. Met nog een paar ronden te gaan haalde hij Button in. Nadat hij eerder profiteerde van een remfoutje van Nico Rosberg, die nog een tijdje aan de leiding ging.

De Duitser finishte uiteindelijk als vijfde, en boekte daarmee het eerste noemenswaardige resultaat van Mercedes dit seizoen. Michael Schumacher pakte, net als in Maleisië, punten. De Mercedes-coureur liet zien dat hij het racen nog niet was verleerd. Hij startte als veertiende, maar vocht zich in de eerste ronde al in de top tien. Daarna passeerde hij nog een paar auto’s aan de binnen- en buitenkant, had hij vlak voor zijn pitstop nog een mooi gevecht met Fernando Alonso en finishte hij uiteindelijk pal achter de Spanjaard als achtste.

De Grand Prix van China was geen moment saai. KERS, de verstelbare achtervleugel en de verschillende strategieën die meekomen met de nieuwe Pirelli’s maakten er een waar spektakel van. Hamilton haalde Button met een risicovolle manoeuvre in, maar de twee McLaren-coureurs hielden elkaar in leven. Dat gold ook voor de twee Renault-coureurs. Het zijn slechts twee voorbeelden van teveel inhaalacties om op te noemen. Een spektakelstuk, met Hamilton in de hoofdrol.

Uitslag
1          Lewis Hamilton            1:36:58.226    
2          Sebastian Vettel           + 5.198          
3          Mark Webber             + 7.555          
4          Jenson Button             + 10.000        
5          Nico Rosberg             + 13.448        
6          Felipe Massa              + 15.840        
7          Fernando Alonso         + 30.622        
8          Michael Schumacher    + 31.026        
9          Vitaly Petrov                + 57.404        
10        Kamui Kobayashi        + 1:03.273      
11        Paul Di Resta               + 1:08.757      
12        Nick Heidfeld             + 1:12.739      
13        Rubens Barrichello       + 1:30.189      
14        Sebastien Buemi          + 1:30.671      
15        Adrian Sutil                 + 1 Lap          
16        Heikki Kovalainen       + 1 Lap          
17        Sergio Perez               + 1 Lap          
18        Pastor Maldonado       + 1 Lap          
19        Jarno Trulli                   + 1 Lap          
20        Jerome d’Ambrosio      + 2 Laps         
21        Timo Glock                 + 2 Laps         
22        Vitantonio Liuzzi          + 2 Laps         
23        Narain Karthikeyan      + 2 Laps         

Uitvaller
Jaime Alguersuari        + 47 Laps