De FIA ziet geen mogelijkheid om de Grand Prix van Japan al op zaterdag te laten verrijden in een poging de tyfoon voor te blijven die richting het gebied rond Suzuka treft. Wel wordt een vroegere starttijd overwogen.

De race staat nu gepland voor zondagmiddag om 15.00 uur lokale tijd. Zelfs met goed weer viel op vrijdag al rond half zes de duisternis in. Dat zou dus weinig ruimte geven voor een uitgestelde start of onderbreking van de race vanwege slecht weer.

Zelfs een vroegere start betekent overigens geen garantie dat de race van start kan gaan. Voor zondag wordt de hele dag zware regenval voorspeld. Om een race volledig te laten meetellen voor het kampioenschap moet 75 procent van de normale raceafstand zijn afgelegd. Als de race daarvoor moet worden afgebroken, wordt de puntentelling gehalveerd.

Het minimum aantal ronden is twee, en dat zou ook achter de safety car kunnen zijn. Er is dus een scenario mogelijk dat de pole 12,5 punt oplevert ten opzichte van 9 punten voor de nummer twee, wanneer de race achter de safety car van start gaat en na 2 ronden wordt afgevlagd.

Plannen om de race op zaterdag te laten plaatsvinden, zouden zijn afgeschoten door racepromoter Honda. Bijkomend probleem van de zware storm is dat het de voorbereidingen op Grand Prix van Rusland van volgende week kan verstoren omdat het materiaal niet op tijd kan worden ingepakt en overgevlogen. De race in Sotsji zou niet in gevaar moeten komen, maar de opbouw van de teams zou vertraging kunnen oplopen.