Nico Rosberg heeft Lewis Hamilton van zich af weten te houden op het Autódromo José Carlos Pace. De Duitser wint daardoor opnieuw. Max Verstappen is wederom een belangrijke smaakmaker in een verder vrij tamme race. Hij wordt tiende.

De start verloopt, vrij ongewoon voor de Braziliaanse Grand Prix, rustig. Enkele bochten verder wordt echter alsnog de eerste uitvaller genoteerd. Carlos Sainz, die nadat hij al was stilgevallen tijdens zijn verkenningsronde vanuit de pitstraat moet starten, staakt de strijd na amper een halve ronde. De rubbervegen op het circuit suggereren dat de achterkant van de auto volledig vast is geslagen.

In de top vier verandert er niks. De twee Mercedessen worden gevolgd door de Ferrari’s in dezelfde volgorde als dat ze gestart zijn. Ook de eerste serie pitstops verandert daar niks aan, al weet Hamilton na de pitstops het gat naar Rosberg te verkleinen tot minder dan een seconde. Genoeg om het DRS-systeem in zijn voordeel te gebruiken, maar hij slaagt er niet in een aanval te wagen. “Het is op dit circuit onmogelijk om kort achter je voorganger te rijden”, laat hij via de boordradio weten. Dat gezegd hebbende laat hij zich iets of wat terugzakken.

Nico Rosberg gaat van het leidende tweetal opnieuw als eerste naar binnen en behoudt daardoor de leiding als ook Hamilton zijn crew opzoekt. Laatstgenoemde valt terug tot achter de Ferrari van Kimi Räikkönen, maar maakt snel korte metten met de Fin.

De derde serie pitstops laten een vertrouwd beeld zien. Rosberg gaat eerst, Hamilton volgt een ronde later zonder dat het onderlinge verschil wezenlijk verandert. Het is op gelijke banden een sprint naar de finish. Die eindspurt wordt geen moment spannend. Rosberg controleert de race aan kop, terwijl Lewis Hamilton op zijn best kan volgen.

Sebastian Vettel rijdt op de derde plaats rond in niemandsland. Hij kijkt voortdurend tegen een achterstand aan van zo’n zes tot zeven seconden ten opzichte van Hamilton. Van Kimi Räikkönen – de twee Ferrari-coureurs volgen allebei een andere strategie – heeft hij niks te duchten. De teamgenoten finishen als derde en vierde.

Best of the rest
Achter de beide Mercedessen en Ferrari’s houdt Valtteri Bottas na een bliksemstart prima stand, gevolgd door Nico Hülkenberg en Daniil Kvyat. Bottas’ teamgenoot Felipe Massa kan in zijn thuisrace geen potten breken. Hij rijdt anoniem in de rondte op de achtste plaats. Daar komt bij dat hij een onderzoek aan de broek krijgt voor een mogelijk onreglementaire bandenspanning op de grid.

Verstappen
Max Verstappen rijdt een degelijke race. Bij de start wint hij kortstondig enkele plaatsen, maar in het gedrang zakt hij later terug tot de tiende plaats, achter Force India-coureur Sergio Pérez en voor Romain Grosjean. Lotus probeert de Fransman door een vroegere stop voor Verstappen te krijgen, maar slaagt niet in die opzet.

Het trio Pérez/Verstappen/Grosjean blijft elkaar vervolgens op de hielen zitten. Max Verstappen is de eerste die iets aan die volgorde tracht te doen. Hij positioneert zich aan de buitenkant van Pérez bij het aanremmen van bocht één, waarna hij zich in bocht twee met veel vertoon van spierballen voorbij de Force India worstelt. Romain Grosjean volgt in zijn spoor. Enkele ronden later zet hij de Lotus in dezelfde bochtencombinatie voorbij de Toro Rosso. Het gebeurt allemaal op het randje van de top tien.

Na Verstappens laatste pitstop wordt Felipe Nasr op een zelfde manier als Serio Pérez slachtoffer van de inhaalwoede van de Nederlander. Hij sluit daardoor aan achter de beide Lotussen die hij op voorhand had bestempeld als zijn belangrijkste concurrenten, zowel op de baan als in het constructeurskampioenschap. Pastor Maldonado weet hij in de slotfase van de race nog te pakken, Romain Grosjean blijkt te ver weg. Verstappen stuurt zijn Toro Rosso in tiende positie over de streep.