Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Oostenrijk op zijn naam geschreven. Dat ging echter niet zonder slag, en zeker niet zonder stoot. De Brit ondervindt de minste hinder van een touché met Rosberg in de laatste ronde. Max Verstappen rijdt een ijzersterke race en rijdt naar zijn tweede podiumplaats uit zijn carrière.

De race gaat opvallend gemoedelijk van start. De eerste twee bochten kunnen traditiegetrouw voor problemen zorgen, maar iedereen komt er ongeschonden doorheen. Toch zal met name Nico Hülkenberg niet tevreden zijn met zijn start. Hij valt terug naar de vierde plaats, waardoor Jenson Button en Kimi Räikkönen opschuiven naar de plaatsen twee en drie. Max Verstappen wint in de eerste ronde één positie en ligt bij de eerste doorkomst dus zevende. Niet veel later gaat hij voorbij aan teamgenoot Ricciardo.

Lewis Hamilton bouwt in de openingsfase rustig een voorsprong op ten opzichte van Button. De Engelsman houdt in de McLaren opvallend lang stand op die tweede plaats, maar moet in de zevende ronde alsnog toezien hoe Räikkönen aan hem voorbij gaat. Binnen enkele ronden volgen ook Nico Rosberg en Max Verstappen het voorbeeld van de Fin. Verstappen kan op de supersofts het tempo goed volgen en knokt zich gestaag naar voren.

Verstappen zoekt in derde positie de pits op en zakt daarbij terug tot de zesde plaat, vlak achter Romain Grosjean.  Die moet al snel zijn meerdere erkennen in de Nederlander op verse softs, waarna Verstappen de jacht kan openen op Rosberg. Ondertussen vallen er her en der wat druppels, maar van echte regen is geen moment sprake.

Formula One World Championship 2016, Round 9, Austrian Grand Prix, Spielberg, Austria, Sunday 3 July 2016 - Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H retired from the race when his rear tyre exploded.

Vettel had zich zijn verjaardag vast anders voorgesteld. Foto: Racepictures

Exit Vettel
Lewis Hamilton rijdt op de ultrasofts lang door. Als hij na 21 ronden binnenkomt, komt hij geholpen door een trage bandenwissel linksachter achter de beide Ferrari’s en Nico Rosberg terug op de baan. Räikkönen en Vettel moeten dan nog stoppen, maar Rosberg was eerder al de hardste compound gaan halen. Vettel krijgt echter niet meer de kans zijn stop in te lossen. Op start-finish explodeert zijn rechterachterband, waarna hij met een flinke schuiver tot stilstand komt. De Duitser ziet zodoende op zijn verjaardag de finish niet.  Het incident brengt de safety car op de baan.

De rangorde is dan als volgt: Rosberg één, Hamilton twee, Verstappen drie. Daar verandert niks aan bij de herstart. Rosberg bouwt wel een voorsprong op van zo’n twee seconden op zijn teamgenoot, terwijl Max Verstappen op gepaste afstand van de Mercedessen langzaam maar zeker weg rijdt bij teamgenoot Ricciardo.

De leuke gevechten vinden plaats in het middenveld, waarbij vooral het optreden van Button opvalt. De McLaren-coureur houdt eenvoudig stand in de top tien. Nico Hülkenberg kent daarentegen een draak van een race. Hij valt vroeg in de wedstrijd in rap tempo terug, klaagt in deel twee van de race over vibraties en moet bovendien een tijdstraf van vijf seconden inlossen voor te hard rijden in de pits.

Formula One World Championship 2016, Round 9, Austrian Grand Prix, Spielberg, Austria, Sunday 3 July 2016 - Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing RB12.

Verstappen probeert de leiding wel te verdedigen, maar er is geen houden aan. Foto: Racepictures

Verstappen leidt
Op zo’n driekwart van de race komt Hamilton, kort na het bericht dat hij los mag, binnen voor een nieuw setje zachte banden. Hij valt terug tussen de beide Red Bull-coureurs. Rosberg volgt een ronde later, maar blijf Hamilton ruim voor bij het verlaten van de pits. Rosberg staat nu echter op de superzachte band, Hamilton op de zachte. Dankzij de stops van de Mercedessen gaat Verstappen aan de leiding. Het scenario doet denken aan dat van de Grand Prix van Spanje.

Maar zo lang als hij toen Räikkönen achter zich hield, zo weinig tijd hebben nu Rosberg  en Hamilton nodig om Verstappen te passeren. Het gat naar Kimi Räikkönen bedraagt echter vier seconden. Het blijkt aan het eind van de rit genoeg om zijn tweede podiumplaats uit zijn carrière veilig te stellen.

Aanval Hamilton
Met nog vier ronden te gaan heeft Lewis Hamilton het gat naar Nico Rosberg compleet gedicht. Een shootout van enkele ronden volgt. Het is duidelijke dat Hamilton de betere banden onder zijn Mercedes heeft liggen. Hamilton probeert het in de laatste ronde aan de buitenkant in de hairpin, maar Rosberg stuurt niet in. Hamilton doet dat wel, waardoor de twee elkaar raken. Rosberg rijdt met een kapotte vleugel naar de streep en wordt daarbij ingehaald door Verstappen én Räikkönen. Lewis Hamilton wint zodoende de Grand Prix, maar van vreugde lijkt in de uitloopronde in ieder geval geen sprake. Als hij uitstapt, toont hij zich echter wel degelijk tevreden, want ‘het was niet mijn fout’, aldus Hamilton zelf over de boordradio. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Op de tiende plaats is het Pascal Wehrlein die zijn geweldige kwalificatieresultaat om weet te zetten in een evenzo geweldige tiende plaats. Hij profiteert van een late crash van Force India-coureur Sergio Pérez. Het levert hem zijn eerste wk-punt op. Jenson Button wordt knap zesde, achter Daniel Ricciardo, maar vóór Grosjean, Sainz, Bottas en Wehrlein.