*

Race: Vettel verslaat Hamilton in België

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

26 augustus 2018 16:50

Race: Vettel verslaat Hamilton in België
Sutton Images

Sebastian Vettel heeft de Grand Prix van België gewonnen. De Ferrari-coureur verschalkte Lewis Hamilton in ronde 1 en reed vervolgens onbedreigd naar zijn vijfde zege van het seizoen.

Sebastian Vettel had op de streep een voorsprong van elf seconden op Lewis Hamilton, zijn directe concurrent. Max Verstappen finishte de race als derde voor Valtteri Bottas. Vettel maakt met zijn overwinning zeven punten goed op Hamilton in de strijd om de titel. Hamilton leidt het kampioenschap met 231 punten, Vettel volgt op plek twee met 214 punten.

Vettel verschalkt Hamilton bij de start.

De Grand Prix van België bood dit jaar vanaf ronde 1 vuurwerk. Aan de kop van het veld had Hamilton een goede start, gevolgd door Sebastian Vettel. In die volgorde gingen de twee kemphanen ook door Eau Rouge/Raidillon, maar op Kemmel straight – waar tegenwind stond – sloeg Vettel toe. Hij pakte de leiding vanuit de slipstream van de Mercedes en stond die vervolgens niet meer af.

In het middenveld ging het goed mis: de eerste bocht eist namelijk veel slachtoffers. Nico Hülkenberg blokkeerde beide voorwielen bij het aanremmen voor bocht 1, waardoor hij achterop de McLaren van Alonso reed. Dat veroorzaakte een kettingreactie: Alonso dook over Leclerc en tikte ook Daniel Ricciardo aan. Ricciardo raakte vervolgens Kimi Räikkönen, waardoor de Fin een lekke band opliep. De safetycar kwam vervolgens de baan op. Hülkenberg, Alonso en Leclerc vielen allemaal uit door de opgelopen schade. Ricciardo en Räikkönen parkeren hun bolides – in een later stadium – in de pits.

Nadat de safetycar de baan verlaat, begint Max Verstappen posities goed te maken. Hij haalt beide Force India’s in en rijdt zich zo naar plek drie. Daarachter houden de Haas’ en Force India’s hun posities vast.

Spektakel in bocht 1: Alonso vliegt over de Sauber van Leclerc.

Valtteri Bottas rijdt in de Mercedes een mooie inhaalrace. De Fin moest al achteraan starten door een motorwissel en vergroot de schade door in ronde 1 zijn voorvleugel kapot te rijden. Na een vroege stop snijdt hij in een eerste stint op supersofts door het veld heen. Bottas wint veel posities met DRS en valt bovendien op met een inhaalmanoeuvre in Eau Rouge, buitenom bij Brendon Hartley.

In ronde 22 is Hamilton de eerste die een pitstop maakt. Vettel countert direct en volgt een ronde later. Hamilton moet eerst Verstappen nog voorbij en zet aan, maar komt nooit dichter dan op anderhalve seconde van Vettel. De Duitser rijdt langzaam weg en ziet zijn zege niet meer in gevaar komen.

Bottas maakt intussen een late stop en komt op P6 de baan weer op. Op de soft-band rijdt hij naar de Force India’s toe. Eerst is Ocon aan de beurt, daarna ligt er een gat van vijf seconden naar Pérez. Bottas rijdt ook dat gat dicht en weet Pérez in te halen met DRS. De Mercedes-coureur eindigt uiteindelijk als vierde.

Achter de top vier scoort Force India maximaal met P5 en P6 voor respectievelijk Pérez en Ocon. Het team scoort zo goede punten in een bewogen weekend. Ook Haas doet goede zaken met punten voor Grosjean (P7) en Magnussen (P8) – het verschil tussen Haas en Renault bij de constructeurs is nu nog maar zes punten. Gasly finisht als negende, terwijl Ericsson in de Sauber het laatste puntje meepikt. Renault, Williams en McLaren, gaan met lege handen naar huis. Een rampweekend, dus, voor McLaren: Alonso valt al in ronde 1 uit, Vandoorne komt in zijn thuisrace niet verder dan plek vijftien.

Resultaten GP België 2018 – Race

1Formule1
1:23:34.476
25
3Formule1
+ 31.372
15
4Formule1
5Formule1
+ 1:11.023
10
6Formule1
+ 1:19.520
8
7Formule1
+ 1:25.953
6
8Formule1
+ 1:27.639
4
9Formule1
+ 1:45.892
2
10Formule1
11Formule1
12Formule1
13Formule1
16Formule1
17Formule1
18Formule1
19Formule1
Ga naar alle GP België 2018 uitslagen