Nico Rosberg wint na de eerste ook de tweede race van het seizoen. De spanning aan kop was eigenlijk al na de eerste ronde vervlogen, omdat zowel Lewis Hamilton als Sebastian Vettel op tegenslagen stuitte. Max Verstappen rijdt een sterke race en finisht als zesde.

Nog voor de lichten doven is de race van Sebastian Vettel al afgelopen. Grote rookpluimen stijgen tijdens de opwarmronde omhoog uit zijn Ferrari. “Ik denk dat ik een motorprobleem heb”, meldt de Duitser dan ook, waarna hij de auto stilzet naast de baan.

Direct achter Lewis Hamilton ontstaat door het wegvallen van Vettel een lege plek op de grid. De dreiging vanuit de rug komt dit keer echter van Nico Rosberg die nog vóór de eerste bocht de leiding overneemt. Maar daarmee is de ellende voor Hamilton nog niet afgelopen. Hij wordt aangetikt door Valtteri Bottas die wat naar buiten glijdt, en hoewel Hamilton niet helemaal in de rondte gaat, verliest hij veel plaatsen. Een ronde later gaat het in de eerste bocht opnieuw mis, dit keer tussen Sergio Pérez en Carlos Sainz. De twee raken elkaar, waarna beide coureurs de pits opzoeken voor reparatiewerkzaamheden.

Voor Vettel zat het er vóór de start al op.

Voor Vettel zat het er vóór de start al op.

Nico Rosberg heeft dan van zijn twee op papier sterkste concurrenten, Hamilton en Vettel, niks meer te duchten. Op P2 en P3 rijdt het Williams-duo, gevolgd door Ricciardo, Räikkönen en Hamilton. Die laatste twee werken zich langzaam maar zeker naar voren, tot het moment dat ze tweede en derde liggen. Daar stagneert de opmars.

Nederland/België
Max Verstappen weet alle brokken bij de start te ontwijken en weet zich door pitstops van anderen kortstondig op te werken naar de vijfde plaats. Met het wisselen van de supersofts naar de softs, valt hij op zijn beurt terug naar de dertiende plaats. Hij voelt zich blijkbaar lekker op zijn nieuwe setje banden, want hij knokt zich lekker naar voren, onder andere ten koste van Felipe Massa.

Verstappen valt bij zijn tweede pitstop terug van de zesde naar de tiende plaats. Dit keer maakt het zachte rubber plaats voor de medium compound, waarop hij rustig doorgaat met mensen inhalen. Hij is opgeklommen naar de vierde plaats, als hij voor de derde en laatste keer de pits opzoekt. Op superzachte banden rijdt hij de race verder uit: zesde.

Debutant Stoffel Vandoorne moet ondertussen in zijn eentje de eer voor McLaren hoog houden, nadat teamgenoot Jenson Button de strijd al vroeg moet staken met problemen aan zijn auto. De Vlaming kwijt zich prima van zijn taak door voortdurend op het randje van de top tien in de rondte te rijden en uiteindelijk de tiende plaats voor zich op te eisen.

Grosjean en Verstappen vallen beide in positieve zin op.

Grosjean en Verstappen vallen beide in positieve zin op.

Haas-sprookje duurt voort
Romain Grosjean rijdt na de eerste serie stops op de vijfde plaats. Maar daar neemt de Haas F1-coureur geen genoegen mee. Hij stuurt zijn bolide met superzachte banden voorbij aan Ricciardo in de Red Bull op zachte banden: vierde! Esteban Gutiérrez draagt in de andere Haas-bolide opnieuw nauwelijks bij aan het succes. De Mexicaan valt uit.

Vóór Grosjean rijden enkel Rosberg, Räikkönen en Hamilton. De verschillen tussen het drietal zijn echter groot. Respectievelijk veertien en acht seconden. Van enige spanning aan kop is geen sprake. Ook de pitstops kunnen daar niets aan veranderen, al noteert Hamilton kort na zijn tweede stop de snelste raceronde. De Brit gaat bovendien kortstondig aan de leiding als Rosberg en Räikkönen hun derde stop inlossen. Maar ook Hamilton moet nog een keer en hij valt daarbij weer terug tot de derde plaats.

Grosjean stopt eveneens nog een derde keer en haalt de zachte banden, maar linksachter gaat het niet lekker. De Fransman verliest vele seconden en komt als achtste terug op de baan. Het slotakkoord van Grosjean is echter goed en uiteindelijk komt hij als vijfde over de streep.

Twee uit twee
Aan de kop van het veld blijft de situatie onveranderd. Rosberg rijdt zodoende onbedreigd naar de zege, want hoewel Räikkönen seconden van zijn achterstand weg heeft weten te werken, is hij geen moment in de positie echt aan te vallen. Lewis Hamilton weet opnieuw na een beroerde openingsfase van de race de schade te beperken op de derde plaats.

Uitslag:

Pos. Coureur Team Tijd/verschil  Punten
1 Nico Rosberg Mercedes 1:33:34,696 25
2 Kimi Räikkönen Ferrari +10,282 18
3 Lewis Hamilton Mercedes +30,148 15
4 Daniel Ricciardo Red Bull +62,494 12
5 Romain Grosjean Haas F1 +78,299 10
6 Max Verstappen Toro Rosso +80,929 8
7 Daniil Kvyat Red Bull +1 ronde 6
8 Felipe Massa Williams +1 ronde 4
9 Valtteri Bottas Williams +1 ronde 2
10 Stoffel Vandoorne McLaren +1 ronde 1
11 Kevin Magnussen Renault +1 ronde
12 Marcus Ericsson Sauber +1 ronde
13 Pascal Wehrlein Manor +1 ronde
14 Felipe Nasr Sauber +1 ronde
15 Nico Hülkenberg Force India +1 ronde
16 Sergio Pérez Force India +1 ronde
17 Rio Haryanto Manor +1 ronde
18 Carlos Sainz Toro Rosso Uitgevallen
19 Esteban Gutiérrez Haas F1 Uitgevallen
20 Jenson Button McLaren Uitgevallen
21 Sebastian Vettel Ferrari Uitgevallen
22 Jolyon Palmer Renault Uitgevallen