De teams van Racing Point en Williams hopen allebei zo rond de zomerstop aan de hand van de nodige upgrades een flinke stap te zetten. Williams rept over een groot pakket, Racing Point zelfs over ‘een zo goed als nieuwe auto’.

Racing Point staat er op zich keurig bij op de vijfde plek in het WK, maar de verschillen zijn klein in het clubje teams dat de vijfde t/m negende plek bezet. Racing Point staat namelijk op zeventien punten, terwijl nummer negen Alfa Romeo er slechts vier minder heeft. Een race kan dus zomaar het verschil maken tussen dit groepje aanvoeren of erin onderaan staan, terwijl Racing Point in de eerste zes races geregeld met haar auto heeft geworsteld.

Lees ook: Racing Point maakt zich op voor ‘ontwikkelingsrace’ vanaf GP Spanje: ‘P4 blijft het doel’

Teambaas Otmar Szafnauer liet daarom onlangs door Autosport optekenen dat er zo rond de Grand Prix van Duitsland van eind juli een grote update komt voor de RP19-bolide. “Het betekent een verandering in aerodynamische filosofie, dus het gaat om een omvangrijke upgrade.” Volgens technisch directeur Andrew Green gaat het zelfs om zoveel nieuwe onderdelen, dat het een ‘zo goed als nieuwe auto is’.

Racing Point zet er daarbij vooral op in haar problemen op te lossen op circuits als dat in Spanje en Monaco, waar het niet wist te scoren. In Monaco bleven beide coureurs zelfs in Q1 steken.

‘Licht aan het eind van de tunnel’ bij Williams
Het niet verder redden dan Q1 is een probleem dat ze bij Williams maar al te goed kennen. Het team uit Grove heeft coureurs Robert Kubica en George Russell dit jaar nog nergens anders dan onderaan de tijdenlijsten gezien.

Williams is ook het enige team dat nog geen punten heeft gescoord. Nadat 2018 al een rampjaar was voor de renstal uit Grove, met de tiende en laatste plek in het WK, lijkt er dit seizoen een wonder nodig om van die laatste plek af te komen – of zelfs maar punten te scoren.

Lees ook: Claire Williams: ‘Opgeven is geen optie bij Williams’

Bij Williams zijn ze te nuchter om in wonderen te geloven en dus moet het team het van hard werk hebben, weet adjunct-teambaas Claire Williams. “Ons aero-team is goed bezig in de windtunnel”, zo legt ze uit waarom ze ‘licht aan het eind van de tunnel’ ziet. “We hebben een updatepakket voor halverwege dit seizoen, waarvan we de komende weken en maanden dingen zullen brengen. Hopelijk brengt dat ons flink wat performance.”