Kimi Räikkönen is momenteel de oudste coureur op de grid, maar denkt nog niet aan stoppen. De Finse veteraan, die over anderhalve maand 39 jaar wordt, vindt dat hij nog altijd de snelheid heeft.

Of Räikkönen nog een jaar door mag bij Ferrari, weten we niet. In voorgaande jaren kwam die aankondiging altijd rond Monza of nog eerder, maar dit jaar is er – ondanks alle geruchten – nog geen witte rook te zien bij de Scuderia. Wanneer weten we meer over zijn toekomst? “Dat weet ik niet”, aldus Räikkönen in de persconferentie. “Op een bepaald moment, dat is zeker. Misschien kan je hier (in Monza, red.) wel iets verwachten, gebaseerd op het verleden, maar we zullen wel zien.”

Als het aan de Ferrari-coureur zelf ligt, gaat hij nog een jaartje door. De Fin krijgt regelmatig de kritiek dat hij sinds zijn wereldtitel in 2007 nooit meer dat niveau gehaald heeft, maar is het daar niet mee eens. “Ik heb niet het gevoel dat ik anders rijd dan tien jaar geleden”, verklaart hij. “Volgens mij rijd ik best goed, in mijn optiek ten minste, en voor mij is dat voldoende. Ik zou hier niet meer zijn als ik het gevoel had dat ik niet optimaal presteerde. Zo peil ik wanneer het genoeg zou zijn.”

Voor Räikkönen staat vast dat hij stopt als hij niet snel meer is. “Misschien word ik op een ochtend wakker en weet ik de snelheid niet meer te vinden. Ik denk niet dat er een specifiek moment is, het gaat meer om gevoel en hoe jij voelt dat je het doet, goed of slecht. Mensen zeggen altijd dat de snelheid zal verdwijnen, maar tot op de dag van vandaag heb ik dat gevoel niet bij mezelf. Maar misschien is het gevoel op een ochtend ineens weg. Het zou kunnen, al denk ik niet dat daar een bepaalde leeftijd bij hoort.”

Räikkönen heeft het in ieder geval nog naar zijn zin in de Formule 1. “Ik geniet van het racen, dat is volgens mij geen geheim. Alleen de rest niet, maar dat hoor bij het werk. Wil ik racen? Ja, anders zou ik hier niet meer zijn. Ik zie dat niet zomaar verdwijnen.”