Het verschil tussen Ferrari-coureurs Fernando Alonso en Kimi Räikkönen was tijdens de vrijdagtraining in Sotsji weer afgetekend als altijd. Waar eerstgenoemde vooraan te vinden was, lag de Fin opnieuw in de clinch met zijn bolide.

Räikkönen kwam op het nieuwe circuit in Sotsji tot een snelste rondetijd van 1:41,630 – meer dan een seconden achter zijn teamgenoot, en twee achter man van de dag Lewis Hamilton. De oorzaak was dezelfde die de Iceman vorige week in Suzuka ook parten speelde. “De voorkant van de auto voelde nog steeds niet lekker aan en daardoor kon ik geen goede ronde neerzetten. Ik moet nu samen met het team aan een oplossing werken zodat we zoveel mogelijk uit de auto kunnen halen.”

De Fin, die naar P8 toereed in de eerste training en naar P11 in de tweede, verbaasde zich over de grip die het nieuwe asfalt bood. “Ondanks dat het een nieuwe baan is, was het gripniveau meteen goed. De banden deden er trouwens lang over om op hun beste performance-niveau te komen. Hoe dat zit, zal duidelijker worden naarmate de baan verder verandert.”

Alonso

Fernando Alonso nestelde zich op de openingsdag van het eerste Russische Grand Prix-weekend netjes in de top-4. Hij moest met zijn snelste tijd van 1:40,504 negen tienden inleveren op Hamilton. Ook de Spanjaard was positief verrast door de grip: “Er was veel grip, wat ongebruikelijk is voor een nieuw circuit. Daarom voelde ik me direct in mijn element, en dat hielp me bij het leren van het parcours.” Dat parcours noemt Alonso overigens ‘zeer apart’. “Ik wist ook niet dat de Formule 1 hier al zoveel fans heeft”, zegt de tweevoudig wereldkampioen.