Caterham-teambaas Manfredi Ravetto is er zeker van dat zijn team niet alleen dit jaar afmaakt, maar ongeacht of het dit seizoen tiende wordt ook in 2015 gewoon weer op de grid staat. Dat Caterham überhaupt nog bestaat, komt volgens Ravetto omdat hij en de zijnen een klein wonder hebben verricht.

Volgens Ravetto had Caterhams vorige eigenaar Tony Fernandes ‘in essentie de stekker al uit het team getrokken’ voordat het consortium van investeerders uit Zwitserland en Dubai dat het team momenteel bezit het overnam en – met de aanstelling van adviseur Colin Kolles, de tijdelijke teambaas Christijan Albers en Ravetto zelf – een klein wonder verichtte door het toch weer draaiende te krijgen.

“Ik denk dat het hele team er vanuit ging dat ze er in Silverstone al niet meer bij zouden zijn, maar wij hebben die race nog gered en doen zelfs nu nog mee”, vertelt Ravetto, die na de Grand Prix van Italië teambaas werd door het vertrek van Albers, aan Formula1.com.

“We hebben het team ondertussen geherstructureerd, het personeel er weer in laten geloven en de auto verbeterd waardoor het de laatste races steeds beter gaat. Door dat allemaal te doen, hebben we volgens mij een klein wonder verricht”, klopt Ravetto zich op de borst.

Het reorganiseren van het team, wat met veel publiciteit en zelfs enkele rechtszaken gepaard gaat, was volgens de voormalige medewerker van HRT, Spyker en Midland Ravetto wel nodig ook. “Want dit is een klein team, maar werd qua structuur als een topteam met immens budget gerund, en dat werkt natuurlijk niet. Je moet wel realistisch zijn. Het vorige bedrijfsmodel was dat duidelijk niet.”

Gevraagd wat voor de rest van 2014 het doel is, is Ravetto duidelijk: “De patiënt stabiliseren”, zegt hij over het zieke team dat hij in 2015 in betere gezondheid op de grid wil hebben. “We doen er alles aan er volgend seizoen weer bij te zijn”, benadrukt de teambaas die als voorbeeld noemt dat het team, dankzij een flink investering, haar 2015-auto zelfs al test in Toyota’s windtunnel in Keulen.

Voor de rest van 2014 komt Caterham nog met enkele updates om haar strijd om P10 kracht bij te zetten. Het is om financiële redenen belangrijk om tiende te worden, al hangt het voortbestaan er volgens Ravetto niet vanaf: “Want we hebben ook een plan B.”

Over wie het team financieert, houdt Ravetto zich tot slot op de vlakte. “Het zijn mensen die door Colin bij elkaar zijn gebracht. Ze willen niet in de aandacht staan, want ze hebben geen specifieke ambities in de Formule 1. Het zijn gewoon zakenmannen.”