Luiz Razia zal zich meer hebben voorgesteld van zijn voorbereidingscampagne op zijn eerste Formule 1-seizoen. De Braziliaan mag om onduidelijke redenen niet rijden deze week.

Voorafgaand aan de tweede testweek van het seizoen 2013 maakte Marussia bekend dat coureurs Max Chilton en Luiz Razia elk twee testdagen voor hun rekening zouden nemen. Maar Chilton heeft tot nu toe al het werk in zijn eentje gedaan en zal ook op de laatste testdag in actie komen. Luiz Razia moet noodgedwongen toekijken.

Volgens teambaas John Booth is het passeren van Razia het gevolg van ‘aanpassingen in het testprogramma, waardoor het voor de hand ligt om Chilton vier dagen te laten rijden.’

Formule 1.nl was deze week in Barcelona getuige van een merkwaardig verloop van het testprogramma van het Brits-Russisiche team. Chilton reed zowel dinsdag, woensdag als vandaag vrijwel de gehele dag outlaps, waarbij hij op lage snelheid rondkoerste en aan het eind van elke ronde door de pitstraat reed.

Daar wachtte het team hem op, om Chilton na een paar seconden weer te laten vertrekken. Pas aan het eind van elke dag zagen we de Marussia een paar keer op racesnelheid over het rechte stuk komen, en ook toen duurden zijn runs zelden langer dan een handvol ronden.

“We hebben ons gericht op pitstopoefeningen en systeemprocedures”, vertelde Booth op woensdagmiddag. “Daarom is het logischer om ons testschema aan te passen.” Vanmiddag maakte het team bekend dat Chilton ook morgen zal rijden, waarmee Razia dus een complete testweek aan zijn neus voorbij ziet gaan. Geen prettig nieuws voor de debutant, die in Jerez ook al niet erg veel aan rijden toekwam nadat tijdens zijn eerste testdag de motor van de Marussia MR02 stuk ging.

Zelf hult de coureur, die overigens wel gewoon de hele week in Barcelona aanwezig is, zich in stilzwijgen over de gemiste kilometers. Terwijl zijn teamgenoot Chilton zijn rondjes reed, poseerde Razia in de paddock met een tamboerijn voor een fotoshoot. Geruchten dat de coureur problemen heeft met zijn sponsor staken vrijwel direct na de bekendmaking van Booth de kop op, maar die zijn vooralsnog op niets gebaseerd.