Red Bull-teambaas Christian Horner meent niet dat het team al eind mei moet bepalen of het na 2018 verder wil met Renault als motorleverancier. Horner zinspeelt op een beslissing “aan het eind van de zomer”, ondanks dat Renault wel op mei heeft ingezet.

Eind mei ligt de datum voor de teams om bij de FIA aan de bel te trekken in het geval ze geen motordeal voor volgend jaar op zak hebben. In dat geval komt de autosportbond namelijk in actie om een motorcontract voor het team in kwestie te garanderen. Wat Renault betreft, is dit dan ook wanneer het (uiterlijk) van Red Bull hoort of het met haar motoren wil blijven rijden of niet.

Horner en Abiteboul.

Red Bull-teambaas Horner vertelt nu echter aan het Spaanse El Confidencial dat de FIA-deadline wat Red Bull betreft geen harde deadline is, en het team zich niet geroepen voelt zich hier per se aan te houden. “In mei moet je bij de FIA aangegeven wat je plannen zijn, maar je hoeft je dan nog niet te committeren”, stelt hij. Volgens Horner zal Red Bull “aan het eind van de zomer” een beslissing nemen. “Dat is een realistischer tijdsbeeld”, meent hij.

Dat de FIA-deadline niet allesbepalend is, blijkt ook wel uit hoe McLaren in september van 2017 nog de beslissing maakte voor 2018 van Honda naar Renault over te stappen als motorleverancier, terwijl Red Bulls juniorteam Toro Rosso toen het tegenovergestelde deed na een ingewikkelde motorruilhandel. Wel is het zo dat een team na de mei-deadline niet kan teruggrijpen op de FIA-regel die het fabrikanten verplicht teams zonder motorcontract uit de brand te helpen – een team moet het daarna dus allemaal zelf uitzoeken.

Red Bull heeft echter opties, want behalve dat verlengen met Renault (ondanks ogenschijnlijke onenigheid over de deadline) nog altijd een mogelijkheid is, is ook Honda er nog. Hoewel Honda drie moeilijke seizoenen achter de rug heeft met McLaren, is Red Bull onder de indruk van het werk dat de Japanse fabrikant momenteel met Toro Rosso doet. “Ze hebben een fantastische start achter de rug met Toro Rosso. We houden dus goed in de gaten hoe dat zich tijdens de eerste helft van het jaar blijft ontwikkelen”, aldus Horner.