*

Red Bull investeert recordbedrag in ontwikkeling auto 2019

Laurens Stade

Laurens Stade

16 oktober 2019 14:10

Red Bull investeert recordbedrag in ontwikkeling auto 2019
Motorsport Images

Red Bull Technology heeft voor een recordbedrag geïnvesteerd in het Formule 1-team voor dit seizoen. De kosten bedroegen in 2018 maar liefst zo’n 351 miljoen euro, een record voor het team sinds haar intrede in 2005. De kosten lagen hoger door onder andere nieuwe personeelsleden en hogere bonussen voor de coureurs.

Red Bull heeft volgens recentelijk vrijgegeven rekeningen, in handen van The Independent, een recordbedrag geïnvesteerd in het Formule 1-team. De auto’s worden een jaar voordat ze daadwerkelijk het circuit op gaan ontwikkeld. De laatste rekeningen van Red Bull Technology tonen aan dat de investeringen in 2018, voor de auto van dit seizoen dus, met 8,9 procent gestegen zijn naar 304,2 miljoen pond, omgerekend zo’n 351 miljoen euro.

Lees ook: Red Bulls Helmut Marko had maandag ‘belangrijke meeting met Honda-top’

Vorig seizoen won Red Bull viermaal, dit seizoen steekt de teller met nog vijf races te gaan op twee. In 2018 waren de kosten hoger omdat het team één zege meer had dan in 2017 en daardoor hogere bonussen aan de coureurs moest uitbetalen. Het grootste deel van de uitgaven is gegaan naar personeel en onderzoek en ontwikkeling. De salarissen stegen met 1,8 procent naar zo’n 97,5 miljoen euro. Dit komt mede door de komst van zestien nieuwe personeelsleden waarmee het totaal op 809 komt. Teambaas Christian Horner ontvangt van de directieleden, niet geheel verrassend, het hoogste salaris: zo’n 3,9 miljoen euro wordt er op zijn rekening gestort.

De kosten voor onderzoek en ontwikkeling zijn met zo’n 11,8 miljoen euro gestegen naar 134 miljoen euro. Volgens de rekeningen gaat het voornamelijk om het ontwerpen, ontwikkelen en produceren van de Formule 1-wagen. Daarnaast passen ze ‘hoogwaardige technische kennis’ toe buiten de Formule 1 om. Het gaat daarbij ook om de samenwerking met Aston Martin. Na de totale kosten van zo’n 351 miljoen euro bleef er, vóór de belasting, een winst over van ongeveer 11,5 miljoen euro bij een totale omzet van 362,6 miljoen euro. Een groot deel daarvan komt uit prijzengeld, sponsorgelden en betalingen van Red Bull zelf.

Lees ook: Door de lens van Peter: inzoomfoto’s van Verstappens beschadigde auto na tik Leclerc

Foto: Motorsport Images