Red Bull-kopstuk Helmut Marko heeft afgelopen maandag een ‘belangrijke meeting’ gehad met de top van Honda. Op de agenda stond onder meer of Red Bulls Japanse motorfabrikant na 2021 doorgaat in de Formule 1.

Dat vertelde Marko afgelopen zondag na afloop van de Grand Prix van Japan op Suzuka aan FORMULE 1. Marko omschreef de meeting met de Honda-top daarbij als ‘zeer belangrijk’.

“Voor 2020 is alles duidelijk”, aldus Marko. “We moeten meer vermogen hebben, daar moet echt wat aan gebeuren. Zeker nu Ferrari zo ongelofelijk sterk is qua motor; daar kan niemand tegenop.”

Lees ook: Verstappen ziet Red Bull achterlopen op concurrentie: ‘We komen vermogen te kort’

2021-regels
Volgens Marko zou verder over de 2021-regels gesproken gaan worden. Red Bull zit aan tafel met de andere teams, regelgever FIA en Formule 1-eigenaar Liberty Media in onderhandeling daarover – en heeft een belangrijke stem.

Toeval is het niet dat de Honda-meeting voor maandag op het programma stond, met aanstaande woensdag een nieuwe ‘Formule 1-top’ over de regelrevolutie van 2021, waarin spijkers met koppen geslagen moeten gaan worden.

Marko (Red Bull) zal de meeting van maandag ook gebruikt hebben om het met Honda over de 2021-regels te hebben zodat Red Bull Honda’s wensen kan overbrengen in de meetings die het team bijwoont voor 2021.

Lees ook: Jos Verstappen waarschuwt Red Bull: ‘We maken ons grote zorgen’

Honda wacht af
Honda heeft zich – zo is bekend – nog niet gecommitteerd aan een toekomst na 2020, met de Japanse automaker die volgens informatie van FORMULE 1 wel door wil, maar dus eerst wil afwachten wat de 2021-regels precies worden.

Honda levert momenteel motoren aan zowel Red Bull als Red Bulls juniorteam Toro Rosso. De deal tussen Honda en beide teams loopt na 2020 af.

Max Verstappen en Helmut Marko.

Red Bull-topman Marko is altijd zeer hands-on geweest in de gesprekken en relatie met Honda. Het was ook Marko die Honda in 2018 heeft overtuigd vanaf 2019 met Red Bull in zee te gaan.

Red Bull en Honda hebben dit jaar samen twee races gewonnen (in Oostenrijk en Duitsland met Max Verstappen) en één poleposition gepakt. Dit zijn ook gelijk de beste resultaten voor Honda sinds het in 2015 terugkeerde in de Formule 1. Dat was met McLaren, maar dat avontuur liep op niks uit. Na 2017 gingen Honda en McLaren uit elkaar. Sinds 2018 levert het motoren aan Toro Rosso, sinds dit seizoen dus ook aan Red Bull.