Red Bull-talent Richard Verschoor doet deze winter mee aan de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland. De vijftienjarige Verschoor won in 2016 twee Formule 4-titels.

Verschoor won afgelopen seizoen het Noord-Europees en Spaans Kampioenschap Formule 4. Daarnaast deed de Red Bull-junior mee aan verscheidene races in de Duitse en Italiaanse Formule 4.

Na zo’n druk en succesvol jaar, is de winter echter geen rusttijd voor Verschoor: de Nederlander heeft ervoor gekozen van half januari tot en met half februari in Nieuw-Zeeland te gaan racen.

“Het is één van de beste winterkampioenschappen waar je aan mee kan doen”, zegt Verschoor in gesprek met Formule 1 over de Toyota Racing Series, waarin hij voor Giles Motorsport zal racen.

Verschoor kan nog niet zeggen wat hij in 2017 wat betreft racen in Europa gaat doen – ‘maar het zal binnenkort wel bekend worden’ – en ziet van de winter in Nieuw-Zeeland racen als ideale tussenstap.

“Er doen veel coureurs uit hogere klassen en met flink meer ervaring mee, dus veel beter dan dit wordt het niet voor de winter”, meent de enthousiaste Red Bull-protegé.

Voor Verschoor, die waarschijnlijk in een auto met Red Bull-kleuren zal racen, is ‘ervaring opdoen het hoofddoel’. “Maar als je er bent, wil je natuurlijk ook winnen”, zegt hij, typerend voor een coureur.

“Met het soort ervaren jongens als in de Toyota Racing Series meedoet, zal winnen echter mega moeilijk worden”, denkt Verschoor, die komende vrijdag zestien wordt.

Verschoor won in 2016 in totaal 28 Formule 4-races.

In Nieuw-Zeeland krijgt de Red Bull-jongeling (iets) oudere rivalen als Lando Norris – de kampioen van afgelopen winter – en Ferdinand Habsburg, de nummer vier van 2016, tegenover zich.

“Ik denk dat het een sterk veld zal zijn, met goede coureurs, waardoor je zelf ook beter wordt door tegen ze te rijden”, verwacht hij van het kampioenschap dat medio januari aftrapt.

De Toyota Racing Series telt vijf raceweekends en loopt tot en met half februari. Elk weekend bestaat uit twee vrijdagtrainingen, een kwalificatie en race op zaterdag en twee races op zondag.

Verschoor, die in 2016 voor het Nederlandse MP Motorsport racete,  verwacht dat deelenemen aan het kampioenschap en een tijd in Nieuw-Zeeland doorbrengen ‘een geweldige ervaring’ voor hem wordt.

De Toyota Racing Series is de afgelopen seizoenen een populaire klasse onder internationaal racetalent gebleken. Zo won de aanstaande Williams Formule 1-coureur Lance Stroll de klasse in 2015.

In 2016 ging die eer dus naar de Brit Norris, die recentelijk ook een McLaren Formule 1-test en ‘simulatorrol’ bij dat team won door zijn prestaties in de Formule Renault 2.0 en Formule 3 in 2016.

Verschoor met zijn in Red Bull-kleuren uitgevoerde Formule 4-bolide van het Nederlandse MP Motorsport-team.