26 duizendsten van een seconden, dat is het verschil waarmee Daniel Ricciardo zijn Red Bull-collega Max Verstappen van de pole wist af te houden. In Q3 ontspon zich een waar titanengevecht waarin Lewis Hamilton en Sebastian Vettel eens niet de strijd uitvochten, zij eindigden als derde en vierde. 

De strijd kondigt zich al aan in Q2 waar de top zes binnen 0.350 seconden eindigen. Verstappen is Hamilton en Vettel te snel af met minimale verschillen, respectievelijk 0.004 en 0.0075 seconden. In de finale van de kwalificatie gaat het uiteraard nog een tandje sneller. Vettel opent het bal met een al briljante 1.14.9, Hamilton en Ricciardo komen daar niet aan maar Verstappen duikt daar nog eens flink onder met 1:14.785.

Iedereen behalve de Nederlander zelf is dit weekend al met de vraag bezig, gaat Verstappen als jongste coureur ooit de pole position veroveren? In de tweede run van Q3 komt niemand aan zijn tijd tot Ricciardo, de man die Verstappen eigenlijk al het hele seizoen de baas is in de kwalificatie, met enkele duizendsten verschil de pole pakt. Een heugelijke dag voor Red Bull dat zijn eerste één-twee scoort in het hybride tijdperk.

Mercedes en Ferrari druipen af
Hamilton en Vettel staan met zijn tweetjes op de tweede rij, zij zullen reikhalzend uitkijken naar de ontwikkelingen voor zich. En gezien de lange run waarbij zij met hun snelheid in het voordeel zijn, wordt het ongetwijfeld een heet samenkomen in bocht één.

Max Verstappen is na afloop duidelijk niet tevreden.  Foto: Racepictures

Achter Vettel en Hamilton vormen Bottas en Räikkönen de derde rij. Sainz en Hulkenberg starten als 7e en 8e, Leclerc en Ericsson scoorden een verdienstelijke p9 en p10 voor Sauber.

De Force India’s probeerden het in eerste instantie in Q2 met supersofts, de hardste band van het stel. Perez en Ocon komen er echter al snel achter dat het zo niet gaat lukken, met achterstanden oplopend tot twee seconden op de kop.

De twee proberen het daarna nog met de paarse band maar komen toch ruim tekort op de Saubers. Ocon en Perez staan morgen elfde en dertiende op de grid.

Sergio Perez kon geen vuist maken voor zijn thuispubliek. www.sutton-images.com

Alonso glibbert naar P12
Fernando Alonso haalt knap Q2. Zijn eerste snelle rondje werd nog geschrapt omdat hij buiten de baan raakte in bocht 11, het punt waar extra streng werd gekeken naar de ‘track limits’. In de laatste minuut herpakt de Spanjaard zich knap. In het tweede kwalificatiegedeelte haalt Alonso een verdienstelijke 12e plaats.

Brendon Hartley mag morgen vanaf de P14 proberen zijn teambaas Franz Tost te overtuigen van zijn klasse.

Haas eruit geknikkerd
Haas beleeft geen goed weekend. Wat heet, zowel Romain Grosjean en Kevin Magnussen konden de helm opbergen na het eerste kwalificatiedeel. Stoffel Vandoorne verliest dus weer de directe confrontatie met Fernando Alonso en start als 17e.

Onderaan bungelen de twee Williams-bolides, Lance Stroll en Sergey Sirotkin starten 19e en 20e. Zij krijgen nog gezelschap van Pierre Gasly , de Toro Rosso-coureur haalde Q2 nog wel maar weet dat hij door nieuwe gridstraffen morgen achteraan mag beginnen.