Achter de grote drie – Mercedes, Ferrari en Red Bull – was Renault met een zesde plek van Carlos Sainz best of the rest in Abu Dhabi, net als in het WK. Nico Hülkenberg heeft die ‘eretitel’ bij de coureurs gewonnen, ondanks een crash met koprol op het Yas Marina Circuit, terwijl Saubers Charles Leclerc zijn team net niet langs Force India kon helpen in het WK. Dit zijn hun reacties na de seizoensfinale.

Renault was vooraf al zo goed als zeker van de vierde plaats, al is het altijd geruststellend – en mooi – om dan een coureur als Sainz te hebben die in de race alle mogelijke twijfel weg nam met een sterke rit naar de zesde plek. “Ik ben heel happy”, schrijft Sainz op Twitter. “De pace was sterk en de pitstop was ook erg goed. Het is mooi met een hoogtepunt bij Renault te vertrekken”, aldus de coureur die naar McLaren gaat.

Sainz nam dus de honneurs waar voor Renault, met Hülkenberg die in de openingsronde botste met Haas’ Romain Grosjean, gelanceerd werd en een (dubbele) koprol maakte. “Dat was wel schrikken”, vertelt hij Ziggo Sport. “Maar als je een koprol maakt, ziet dat er enger uit dan het is. Als je rolt, zit er meestal niet zoveel kracht op. De marshals reageerden gelukkig goed. Ik ben wel teleurgesteld dat race er zo snel opzat en om het seizoen zo te finishen.”
(tekst loopt door onder de foto)

Haas
De vijfde plek bij de constructeurs is voor het team van Haas, dat scoorde met zowel Grosjean als Kevin Magnussen. Voor eerstgenoemde was het na zijn botsing met Hülkenberg echter ‘geen makkelijke race’. “Ik had lichte schade aan mijn voorvleugel en misschien wel meer. De auto was niet makkelijk te besturen, maar ik ben heel blij dat Kevin en ik punten hebben gescoord voor het team. Ik denk dat er meer in zat, maar gezien de schade ben ik hier blij mee.”

Hoewel Fernando Alonso niet wist te scoren in zijn laatste (?) Formule 1-race en ook zijn teamgenoot Stoffel Vandoorne geen punten pakte in Abu Dhabi, is McLaren ondanks een tegenvallende tweede seizoenshelft toch nog zesde geworden in het WK. De zevende plek stond nog wel serieus op het spel voor Force India en Sauber, waarbij Force India deze veiligstelde.

Force India vs Sauber
Dat is een prestatie op zich, want Force India moest na de zomerstop opnieuw beginnen: de puntenteller werd vanwege de overname van het team namelijk op nul gezet. In de tien races sindsdien pakte Force India nog 52 punten, waarbij Sergio Pérez in Abu Dhabi vier hele belangrijke pakte,  want het team eindigde met 52 om 48 punten met precies die marge boven Sauber in het WK.

“Ik was dit weekend niet blij met de auto en de snelheid was er ook niet. Met dat in het achterhoofd ben ik wel content met deze puntenfinish”, vertelt Pérez. “Ik ben er natuurlijk ook blij mee dat we de zevende plek hebben kunnen vasthouden”, vervolgt de coureur die de race als achtste finishte en daarbij uitzicht had op Saubers Charles Leclerc, wiens zevende plaats dus net niet genoeg was voor Sauber.

Leclerc schittert
Namens Sauber imponeerde Leclerc wel weer: door in het begin de strijd aan te binden met Red Bulls Daniel Ricciardo en zijn inhaalactie op (de weliswaar met een probleem kampende) Kimi Räikkönen van Ferrari, waar Leclerc volgend jaar instapt. “Ik ben toch wel teleurgesteld, want we hadden hier best of the rest kunnen zijn. Ik denk echter dat we te vroeg een pitstop maakten”, legt hij uit aan Formula1.com.

Leclercs teamgenoot Marcus Ericsson lag ook op koers voor punten, maar haalde het einde niet in wat wellicht zijn laatste Grands Prix was. Bij Force India kwam Esteban Ocon evenmin tot scoren. “We deden vandaag alles goed, maar een olielek betekende een uitvalbeurt.” De Fransman staat er volgend jaar ook naast: Lance Stroll neemt zijn plekje in bij het team uit Silverstone, Ocon wordt testrijder bij Mercedes.