*

Renault en Red Bull ruziën verder over motordeadline: ‘Wacht te lang, en ons voorstel vervalt’

Daan de Geus

Daan de Geus

11 juni 2018 16:28

Renault en Red Bull ruziën verder over motordeadline: ‘Wacht te lang, en ons voorstel vervalt’
Sutton Images

Red Bull loopt het risico dat Renault het motorvoorstel dat het voor 2019 heeft gedaan intrekt als het zich niet aan de deadline houdt die door de Franse firma is gesteld. Dat is de waarschuwing van Renault-topman Cyril Abiteboul.

Red Bull en Renault steggelen al maanden over de deadline voor het eventueel verlengen van de motorovereenkomst, met Red Bull dat voor 2019 kan kiezen tussen Renault en Honda. De vraag is echter hoe lang het nog een keuze heeft, met Abiteboul die dreigt dat Renault haar aanbod intrekt als Red Bull de gestelde deadline niet eerbiedigt, al lijkt Red Bull niet onder de indruk van dat dreigement.

“Conform het reglement ligt de deadline op 15 mei, maar op basis van onze al twaalf jaar lopende samenwerking hebben we ermee ingestemd ze iets meer tijd te geven”, vertelt Abiteboul aan Autosport. Hij doelt daarmee op hoe Red Bull wilde afwachten hoe de motorupdates die Renault en Honda afgelopen weekend in Canada introduceerden het zouden doen. “En nu weten ze dat.”

“Red Bull beschikt nu over alle benodigde data, dus ik zie niet waarom ze hun beslissing nog verder zouden willen uitstellen.” Toch wil Red Bull dat. Het wil ook nog aankijken hoe de krachtbronnen het over twee weken doen in de Grand Prix van Frankrijk, alvorens een beslissing te maken.

Dat duurt Abiteboul allemaal echter te lang, dus hij waarschuwt: “Op een gegeven moment komt het aanbod dat we hebben gedaan, en waar zij om hebben gevraagd, te vervallen.” Abiteboul wil vóór de Grand Prix van Frankrijk antwoord, maar “dat krijgt hij niet”, zo spreekt Red Bulls Helmut Marko klare taal.

Marko herhaalt dat er pas bij de Grote Prijs van Oostenrijk duidelijkheid volgt, ondanks dat dit volgens Renault toch echt te laat is: “Ik zit met een datum, Red Bull weet dat ook, en die ligt vóór Oostenrijk”, zegt Abiteboul. “Als Red Bull zo lang wacht, doen wij niet meer mee en hebben ze alleen Honda nog maar om mee te praten.”