Renault is uit de resultaten van de Grand Prix van Japan gehaald. Daniel Ricciardo en Nico Hülkenberg zijn anderhalve week na de race gediskwalificeerd vanwege het gebruik van een illegaal systeem waarmee de rembalans automatisch geregeld zou worden. 

Direct na de Grand Prix van Japan, waarin Ricciardo als zesde over de finish kwam en Hülkenberg als tiende, diende Racing Point een protest in. Zij beweerden dat Renault gebruik maakte van een ‘pre-set distance-dependant brake bias adjustment system’, in andere woorden een vooraf ingestelde mapping van de rembalans. Normaliter moeten de coureurs deze zelf aanpassen, maar die moeite werd ze met dit systeem bespaard.

Het systeem van de automatische rembalans gaat in tegen artikel 27.1 van het sportief reglement, waarin vastgesteld staat dat de coureurs de auto’s zonder hulp van buitenaf moeten besturen. De FIA laat in een uitgebreide verklaring weten dat het systeem van Renault ‘innovatief’ is en ook geen technische regels verbreekt. ”Hoewel het geen regels van het technisch reglement verbreekt, zijn de stewards het ermee eens dat het systeem van Renault een hulpmiddel is voor de coureurs. Dat is in strijd met artikel 27.1. Het systeem in kwestie helpt de coureur, die daardoor niet meerdere aanpassingen hoeft te maken gedurende een ronde. Het is een hulpmiddel en daarom is deze in strijd met artikel 27.1”, legt de FIA uit.

Door de diskwalificatie verliest Renault haar negen punten behaald in de Grand Prix van Japan. Het team valt daardoor terug tot 68 punten in het constructeurskampioenschap. Charles Leclerc neemt de zesde plaats van Ricciardo over, gevolgd door Pierre Gasly, Sergio Pérez, Lance Stroll en Daniil Kvyat die nu de toptien afsluiten. Renault heeft tot donderdag om protest in te dienen.