*

Renault: ‘Honda steekt er veel meer geld in dan wij’

Daan de Geus

Daan de Geus

17 oktober 2018 09:37

Renault: ‘Honda steekt er veel meer geld in dan wij’
Sutton Images

Honda zet grote stappen met haar motor en steekt er ‘ogenschijnlijk ook veel meer geld in’ dan Renault doet. Dat stelt Renault-topman Cyril Abiteboul.

Achter de toonaangevende motorfabrikanten Mercedes en Ferrari proberen Renault en Honda al enige jaren het gat te dichten, waarbij de Renault-motor de laatste seizoenen doorgaans als sterker dan de Honda werd gezien. Sinds Honda tijdens de afgelopen raceweekends een update bracht die flink meer performance oplevert, zou Honda echter wel eens op gelijke voet of zelfs voor Renault kunnen staan.

Red Bulls juniorteam Toro Rosso rijdt al met Honda’s en volgend jaar stapt Red Bull zelf ook over van Renault.

De rivaliteit tussen Renault en Honda heeft daarbij een scherp randje: in 2019 stapt de jarenlange Renault-klant Red Bull immers over op Honda-motoren, wat onder meer het gevolg is van hoe de relatie tussen Red Bull en Renault de laatste jaren na vele woordenwisselingen eerst in het beste geval nog als verstandshuwelijk aan te duiden was, maar nu op sterven na dood is.

Red Bull is er echter van overtuigd ook om sportieve redenen de juiste stap te zetten door met Honda in zee te gaan, en zelfs Renaults managing director Abiteboul moet daarbij tegenover Racefans toegeven dat de Japanse fabrikant ‘sinds vorig jaar al grote stappen zet en veel progressie boekt’.

Het huwelijk tussen Renault en Red Bull – met hier Abiteboul en Christian Horner – is compleet op de klippen gelopen.

“Red Bull is er verder wel duidelijk over geweest dat Honda enorm investeert, waarbij ze er ogenschijnlijk veel meer geld in steken dan wij doen”, erkent de Renault-topman. Abiteboul benadrukt echter ‘blij te zijn voor Red Bull en Honda’ en dat Renault zich gewoon op haar eigen werk aan haar motor en het project omtrent haar fabrieksteam concentreert. “We hebben een plan en dat voeren we ook uit.”

“Dit draait niet alleen om een wapenwedloop. Wij hebben alles in huis om ons te verbeteren”, vervolgt hij. “Het is wel zo dat niemand ons iets aanlevert – zowel qua motor als chassis doen we alles zelf – dus het zal bij ons stap-voor-stap moeten gebeuren. Maar we hebben alle vertrouwen in onze upgrade voor volgend jaar en we richten ons op de lange termijn.”