Renaults sporting director Alan Permane zegt dat Robert Kubica vorige week bij zijn test in Valencia heeft laten zien dat hij genoeg snelheid heeft om terug te keren in de Formule 1. Toch blijft het vooralsnog bij een eenmalig optreden.

Kubica is sinds 2011 niet meer actief in de Formule 1 door een zware rallycrash, maar waagde het er vorige week weer op in een testauto uit 2012. Kubica reed de Lotus E20 115 keer rond op het circuit van Valencia. Volgens Permane kan Kubica prima meekomen met het niveau van de huidige Formule 1-coureurs.

“Er was geen twijfel over zijn pace, toen niet, nu niet”, zegt Permane in een interview met de Poolse zender Eleven Sports. “Van tevoren wisten we allebei niet zeker of hij fysiek in staat was te rijden en hoe lang hij het vol zou kunnen houden, maar hij heeft ons allemaal versteld doen staan.”

“We hebben zoveel mogelijk echte racescenario’s getest, hij heeft een aantal long runs gereden, een paar short runs, een kwalificatie en een racesimulatie. Hij pikte alles heel snel op en alles ging erg goed”, vertelt Permane opgewekt. Hij kijkt positief naar de toekomst: “Van wat ik heb gezien in de data-analyse heeft Kubica een prima pace. Dat staat vast. Op het circuit van Valencia was hij fantastisch, of hij dit ook neer kan zetten op andere circuits is de vraag. Alleen hij weet hoe ver zijn fysieke limiet reikt.”

Permane doelt hiermee op de zware verwondingen aan de rechterarm die Kubica opliep bij zijn rallycrash. De beperkingen die zijn overgebleven, kunnen volgens de Renault-directeur met een aantal kleine modificaties aan het stuur worden opgelost. “We kunnen beide versnellingen aan dezelfde kant plaatsen, voor ons is dat een kleine verandering aan de software.”

Kubica’s test stond al een paar maanden in de planning, maar werd door Renault bewust stil gehouden. “We wilden geen mediastorm”, verklaart Permane. “Deze dag draaide om Robert, zonder enige verwachtingen of druk van anderen. Zodra het bekend werd, wisten we dat er grote interesse zou zijn. Iedereen vindt Robert fantastisch en noemt het afschuwelijk wat er met hem is gebeurd.”

Op dit moment staan er geen nieuwe testdagen met Kubica op de planning bij Renault, maar Permane sluit niet uit dat er nog een vervolg komt.