Het team van Renault is verrast door de ‘vreemde prestatieommekeer’ bij de Grand Prix van Spanje. Voor het eerst dit seizoen was de pace op zondag beter dan op zaterdag.

In de eerste vier races van het seizoen werden sterke kwalificaties voor het team van Renault gevolgd door een minder goede racepace op zondag. Bij de afgelopen Grand Prix van Spanje kwalificeerde Nico Hülkenberg zich als dertiende en finishte hij uiteindelijk als zesde, de hoogste finish voor het fabrieksteam sinds de terugkeer in Formule 1 vorig seizoen. Teambaas Cyril Abiteboul is verbaasd over de plotselinge prestatieommekeer.

“Het was een vreemd weekend voor ons, omdat we ons meestal goed kwalificeren en het vervolgens moeilijk hebben op zondag”, zegt de Fransman tegen Autosport. “Deze keer was het meer het tegenovergestelde. Hoe dat kan? Ik heb geen idee. Het was wel een bemoedigend weekend. Maar de omstandigheden waren in ons voordeel, dus we moeten niet te enthousiast worden.”

Renault Abiteboul Strategy Group

“We waren erg verbaasd, extreem gefrustreerd en eerlijk gezegd ook een beetje geshockt door onze kwalificatiepace”, zegt Abiteboul.

Abiteboul noemt een aantal mogelijke factoren voor de plotselinge positieve prestatie van Renault, zoals de banden, het verkeer op de baan en de wind. “Als er één element veranderd is, dan is het de wind wel”, meent hij. “De wind steekt meer op en is voor iedereen hetzelfde, maar het lijkt op ons meer effect te hebben. Daar moeten we naar gaan kijken.”