Aki Hintsa, de teamdokter van McLaren, voorspelt dat zijn landgenoot Kimi Räikkönen een gemakkelijkere comeback zal meemaken dan voor Michael Schumacher het geval was.

 

Hintsa – opgeleid als chirurg maar later gespecialiseerd in het begeleiden en helpen van sporters om hun fysieke piek te bereiken – is sinds 1997 aan McLaren verbonden en heeft aldaar vijf jaar lang met Räikkönen samengewerkt.

 

Räikkönen reed van 2002 t/m 2006 namelijk voor het team uit Woking, waarna hij naar Ferrari vertrok en in 2009 tijdelijk de Formule 1 verliet, om straks in 2012 weer terug te komen.

 

De Finse coureur is er dus twee seizoenen tussenuit geweest, maar Hintsa denkt niet dat zijn landgenoot daar straks bij zijn comeback voor Renault/Lotus veel last van zal hebben: “Kimi is fysiek net zo sterk als in zijn top”, zegt hij tegen Turun Sanomat.

 

Hintsa – die behalve dat hij teamdokter van McLaren is ook nog voor Sense Core werkt, een bedrijf dat onder meer Sebastian Vettel, Lewis Hamilton en ook Räikkönen begeleidt bij hun trainingsactiviteiten – voorspelt dat Räikkönens comeback soepeler zal verlopen dan de terugkeer van de andere oud-wereldkampioen Michael Schumacher: “Het zal voor Kimi een stuk makkelijker zijn, dat is me duidelijk”, stelt hij.

 

“In de eerste plaats is Kimi met zijn 32 jaar namelijk een stuk jonger dan Michael was toen hij weer Formule 1 ging rijden”, verwijst hij naar Schumachers 41-jarige leeftijd tijdens 2010, het eerste jaar van zijn comeback.

 

“Dit verschil van bijna tien jaar is in de topsport – en zeker binnen deze leeftijdscategorieën – een immense factor”, zegt Hintsa, die verder vertelt dat het zeer nadelig is voor Schumacher dat hij de veertig al gepasseerd was toen hij aan zijn Formule 1-comeback begon: “Als je als sporter voorbij de veertig bent, wordt je reactievermogen namelijk slechter. Er is niets dat je daaraan kan doen en je kunt er niet tegenop trainen, want het is onmogelijk om de klok terug te draaien.”

 

Wat ten tweede in het voordeel van Räikkönen spreekt ten opzichte van Schumacher, is volgens Hintsa dat de Fin tijdens zijn afwezigheid wel actief is gebleven in de autosport. “Kimi heeft in het WRC gereden en dat is een klasse die fysiek ook wel het een en ander van je vraagt”, besluit de dokter.