Met het vertrek van Martin Whitmarsh, de terugkeer van Ron Dennis en het aantrekken van Eric Boullier heeft McLaren tijdens de winter al flink wat veranderd, maar de reorganisatie is nog altijd in volle gang.

Dat zegt managing director Jonathan Neale tegen het Duitse Motorsport-Total, waarbij hij in de eerste plaats duidelijk maakt dat McLaren ’terug naar de kern’ gaat, namelijk het effectief runnen van het Formule 1-team. “En Eric en ik hebben in het kader daarvan al veel dingen geschrapt om ons het leven eenvoudiger te maken”, vertelt Neale.

Volgens Motorsport-Total betekent dit niet alleen dat zaken zoals de onder oud-teambaas Martin Whitmarsh opgezette sportscars, GT en Formule E projecten op een laag pitje zijn gezet, maar ook dat de organisatie – net zoals bij rivaal Ferrari, dat tevens aan het herstructureren is – versimpeld en ‘gestroomlijnd’ wordt.

“Om de vergelijking met het voetbal te maken, zijn we momenteel op zoek naar onze basis elf”, legt Neale uit, waarmee hij bedoelt dat McLaren de juiste poppetjes op de juiste plek binnen de organisatie aan het plaatsen is. Aan het hoofd van die organisatie staan Neale en racing director Eric Boullier met – net als in het voetbal – de taak ‘het team te coachen’, waarbij ze assistentie krijgen van technisch directeur Tim Goss en sporting director Sam Michael.

Ook Ron Dennis, na zijn ‘paleisrevolutie’ van afgelopen winter weer de grote baas van McLaren, heeft de nodige taken: “Hij is verantwoordelijk voor alle zakelijke beslommeringen en de omgang met onze aandeelhouders”, meldt Neale, die echter benadrukt dat niet Dennis, maar Boullier de touwtjes in handen heeft wat betreft het daadwerkelijke leiding geven aan het team en alle afdelingshoofden.

Al met al komt dit er volgens Neale op neer dat de niet meer bestaande functie van teambaas – zodra de reorganisatie compleet is – zal worden ingevuld door een drie-eenheid bestaande uit Dennis, Boullier en hemzelf: “Wij kunnen McLarens ruggengraat vormen”, denkt hij.