Toro Rosso-coureur Daniel Ricciardo realiseert zich dat volgend seizoen bepalend wordt voor zijn toekomst. 2013 is namelijk het jaar waarin hij zijn beschermheer Red Bull moet bewijzen waar hij toe in staat is.

Red Bull is een harde leermeester en de nu 23-jarige Ricciardo weet dus waar hij aan toe is: na anderhalf jaar in de sport – waarvan een half jaar voor HRT in 2011 en een volledig seizoen bij Toro Rosso in 2012 – is de tijd van wennen en aanpassen voorbij en dus moet hij in 2013 zijn kunnen tonen om zich van promotie naar Red Bull of een langer verblijf bij Toro Rosso te verzekeren.

“Ik ben me ervan bewust wat me in 2013 te doen staat”, verkondigt Ricciardo in gesprek met het Italiaanse Autosprint. “Ik weet dat ik mezelf meer ambitieuze doelen moet stellen voor volgend jaar, zoals bijvoorbeeld vechten om een podiumplaats, en ik ga er dan ook alles aan doen om dat voor elkaar te krijgen.”

“Mijn achilleshiel was afgelopen jaar dat ik, zeker in het begin van het seizoen, te voorzichtig was tijdens de races. Ik was in dat opzicht een beetje het tegenovergestelde van Romain Grosjean, maar ik denk dat ik inmiddels een goede balans gevonden heb en dus perfect in staat ben om voortaan ook in de races mijn kwaliteiten te tonen.”

Ricciardo, die in 2012 tien punten verzamelde voor Toro Rosso, weet echter dat hij zijn ‘meer ambitieuze doelen’ niet kan bereiken zonder in 2013 over een meer competitieve bolide te beschikken. De Australiër voelt zich dan ook gesterkt door wat hij al heeft gezien van Toro Rosso’s nieuwe auto, die er ‘heel anders uitziet dan de oude’.

“Ik denk dat de nieuwe bolide een stuk beter zal zijn dan de STR7 van 2012”, voorspelt hij dan ook. “Het is in ieder geval niet zo’n auto die als twee druppels water op zijn voorganger lijkt en amper meer dan een evolutie te noemen is.”