Red Bull-coureur Daniel Ricciardo heeft geen idee of Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz echt met de Formule 1 wil stoppen, maar begrijpt de frustraties van de grote baas van de energiedrankfabrikant.

“Ik kan het goed begrijpen wanneer ik hoor dat meneer Mateschitz gefrustreerd is omdat hij er niks aan vindt dat we anoniem in de middenmoot als veldvulling meedoen”, zegt Ricciardo tegen de Sydney Morning Herald.

“Als coureur raak ik daar namelijk ook gefrustreerd door, maar voor hem is het natuurlijk nog erger omdat het zijn geld, merk en imago zijn waar het om draait”, zo vervolgt de coureur van het momenteel teleurstellend – en op aanzienlijke achterstand – als vierde geklasseerde Red Bull.

Of de dreiging om te stoppen echt is en daadwerkelijk direct door Mateschitz geuit wordt, weet de Australiër niet. “Maar ik hoor dit soort zaken natuurlijk wel. Het is moeilijk om je er aan te onttrekken”, erkent hij, verwijzend naar de al langer aanhoudende geruchten.

Ricciardo berust er maar in dat hij geen invloed heeft op wat Mateschitz besluit te doen. “Het enige wat ik kan doen, is zo goed mogelijk presteren en dit team zo de beste kans bieden om terug te keren aan de top. Daar doe ik dan ook alles aan.”

In gesprek met de The Age, een andere krant uit zijn thuisland, vertelt Ricciardo dat hij dit jaar vooral ‘eenzame races’ heeft gereden. “Erg spannend is het niet. We zijn minder competitief dan vorig jaar, wat pijn doet. Op het moment is het helaas echter niet anders.”

“Ik maak me daarbij geen illusies, maar dat verandert niet aan hoe ik race. Als ik een auto voor me zie, wil ik deze inhalen. Ik blijf vechten, blijf proberen het maximale uit de auto te halen, ongeacht wat dat is. Dat is hoe je indruk maakt en laat zien dat je een goede coureur bent.”

“Natuurlijk geeft als vijfde finishen dan alsnog niet zo’n fijn gevoel als winnen, maar je moet geduld hebben. Ik richt me er daarbij dit jaar ook op de sfeer en motivatie in het team goed te houden. Iedereen weet immers hoe we er voor staan en aan boos worden heb je niks. Dat helpt niet.”