*

Ricciardo ook niet blij met juichende fans bij crash Hamilton: ‘Lijken wel kinderen’

Laurens Stade

Laurens Stade

6 september 2019 11:00

Ricciardo ook niet blij met juichende fans bij crash Hamilton: ‘Lijken wel kinderen’

Daniel Ricciardo doet een oproep aan de fans om zich beter en als ‘echte fans’ te gedragen, in plaats van juichen als er een crash plaatsvindt. De Australiër benadrukt dat fans moeten weten wat de risico’s zijn die de coureurs nemen, al gaat dat lastig in een sport ‘waaraan de fans niet deelnemen’.

In de derde vrije training op de zaterdag in Spa ging Hamilton van de baan af, waarna hij met zijn auto rechtdoor schoot en in de bandenstapel belandde. Het leidde tot luid gejuich vanaf de tribunes, iets waar Hamilton niet blij mee was. ”Toen ik crashte in de vrije training, hoorde ik fans schreeuwen en juichen terwijl het toch echt een behoorlijke klap was”, zei de vijfvoudig wereldkampioen. Hij schreef daarna op Instagram dat de sport nog steeds gevaarlijk is, nadat diezelfde dag Formule 2-coureur Anthoine Hubert overleed tijdens een zware crash.

Lees ook: Hamilton hekelt juichende fans bij crash: ‘Besef dat racen serieus gevaarlijk is’

Nu kan de Brit ook rekenen op bijval van Ricciardo, die ook niet blij was om het gejuich te horen toen Hamilton rechtdoor schoot. ”Of je nou fan bent van iemand of niet, het is niet netjes om te gaan juichen als diegene een fout maakt”, zegt Ricciardo tegen Motorsport.com. ”Hamilton denkt dat het publiek aanneemt dat zo’n crash zal gebeuren, en dat we dat wel oké vinden, maar dat is niet zo. Elke keer dat we de baan op gaan is er wel een risico. Elke keer dat we een muur raken, en of we dan oké zijn of niet, doet het altijd wat met je gedachten als je crasht”, zegt de Aussie.

De Mercedes van Lewis Hamilton na zijn crash in VT3 tijdens de Grand Prix van België. Foto: Motorsport Images

‘Zou dat gedrag alleen van kinderen verwachten’
”Elke keer dat je weer langs die bocht komt, kan er iets psychologisch meespelen daar”, vervolgt hij. ”Het heeft dus hoe dan ook een impact, mentaal of fysiek.” Hamilton schreef op zijn Instagram dat fans niet genoeg waarderen wat voor risico’s de coureurs elke keer nemen. Ricciardo is het met hem eens. ”Het is lastig want de fans zullen nooit ervaren wat wij doen, tenzij ze zichzelf in die positie weten te krijgen. Het is gewoon de aard van het zijn van een fan van een sport waar je niet aan meedoet. Dat is dan lastig te begrijpen. Het enige waar we om kunnen vragen is dat als je een fan bent, een echte fan, en respecteert wat we doen: waardeer niet alleen de vaardigheid, maar ook het risico. Dat is waarschijnlijk alles wat we kunnen vragen”, aldus Ricciardo.

Lees ook: Ricciardo hoopt dat Hülkenberg zitje vindt voor 2020: ‘Technische gelijkenissen met Verstappen’

De Renault-coureur zegt dat hij het zelf nog nooit meegemaakt heeft dat er fans juichten als hij crashte. Hij suggereert dat dat gedrag meer verwant is aan kinderen, dan volwassenen. ”Ik wens het niemand toe en ik wist alleen dat het met Lewis gebeurde omdat ik las dat hij zei dat het zo was. Natuurlijk heb je rivalen, en je hoeft zeker niet alle coureurs leuk te vinden. Maar om je zo te gedragen, je verwacht dat eerder van kinderen dan van volwassenen. Je zou hopen dat ze zich beter gedragen”, sluit Ricciardo af.