De teneur in de buitenlandse kranten is over het algemeen hetzelfde, Max Verstappen verloor de zege door een domme fout van Esteban Ocon. Daar kunnen zelfs de Franse kranten l’Equipe en Le Monde niet omheen. Maar over Verstappens gedrag na de race is men iets minder mild.

Want dat Verstappen tot aan het incident een briljante race reed, daar is iedereen het over eens. “Verstappen had de overwinning verdiend. Hij is een onmiskenbaar talent, nu al een meester, bijna perfect”, schrijft l’Equipe. “Hij had na Mexico zijn tweede overwinning moeten scoren maar die is hem ontnomen. Dat is de schuld van Esteban Ocon die een ronde achterlag.”

Hét moment van de race, Ocon en Verstappen raken elkaar. Foto: Sutton Images

“Maar de duwtjes die Verstappen naderhand uitdeelde waren niet heel elegant, tegen het kinderlijke aan”, gaat l’Equipe verder. “Dat hoort thuis op het schoolplein, het deed denken aan de belachelijk actie van Nelson Piquet in 1982.” Le Monde vond de sfeer in parc fermé na de race ongemakkelijk. “Te midden van het feestgedruis van de Mercedes-ploeg, zij vierden hun vijfde kampioenschap, was daar het kokende bloed van Verstappen.”

‘Max zorgde voor emotie’
“Hij snelde zo snel hij kon naar Ocon die bedaard stond te wachten bij de weging. Zonder de Fransman echt te slaan duwde de zoon van heethoofd Jos verschillende keren. Het deed denken aan een scene uit de jaren tachtig en het kwam de twee te staan op een gesprek met de wedstrijdcommissarissen.”

Bij gebrek aan thuiscoureurs zien de Brazilianen Verstappen graag racen, sinds zijn masterclass in de regen twee jaar geleden is de Nederlander naast Hamilton de favoriet. Dat was ook te horen aan het gejuich bij zijn inhaalmanoeuvres op het rechte stuk, het volume had niet misstaan in Braziliaanse voetbalstadions. “Deze keer was het niet de regen dat zorgde voor spektakel tijdens de race op Interlagos. Het was Verstappen die zorgde voor de show op de baan”, schrijft Folha de Sao Paulo.

Foto: Sutton Images

De masterclass van Verstappen is verpest door Ocons moment van dwaasheid, schrijft ESPN. “Het verhaal van de race was tot ronde 44 dat van de foutloze Verstappen. Ocon is een verfijnd talent maar zijn aanrijding met Verstappen is te dom voor woorden. Er is geen excuus voor een botsing met de leider van de race, Verstappens woede achteraf is begrijpelijk. Ocon mag van geluk spreken dat hij geen zwarte vlag kreeg. En hij zal ook blij moeten zijn met slechts een paar duwtjes die hij kreeg na de race.”

De Italiaanse La Gazzetta Dello Sport keurt de losse handjes van Verstappen af. “Hoe groot je woede ook is na de race, het gebruik van je handen is onacceptabel”, schrijft de krant over Verstappen die steevast ‘L’olandese terribile della Red Bull’ genoemd wordt. “Maar niemand kan ontkennen hoe goed hij was. Hij verschalkte Räikkönen, Vettel, Bottas en Hamilton, de vier sterkste auto’s. Dankzij een perfect bandenmanagement reed hij een ongelofelijke 36 ronden op de supersoft. Hij had deze binnen handbereik maar helaas…”