Alexander Rossi zal ook in 2016 aan Manor verbonden zijn. De Amerikaan zal komend seizoen echter niet voor het team racen, maar als reserve fungeren.

Dat heeft Manor op woensdagmiddag bekendgemaakt. Rossi keert zodoende kort na zijn afscheid weer terug bij de kleine Britse formatie waar hij eind 2015 vijf races voor reed, maar die voor 2016 geen racezitje voor hem heeft.

Manor besloot afgelopen winter namelijk voor 2016 voor Pascal Wehrlein en Rio Haryanto als coureurs te gaan, waarna Rossi zelf een racezitje in het Amerikaanse Indycar-kampioenschap heeft gevonden. Rossi zal daarnaast echter tijdens elf Grands Prix-weekend als reserve aanwezig zijn voor Manor, zo staat nu vast. Hij gaat de vaste coureurs en het team daarbij helpen de nieuwe auto te ontwikkelen en zal marketingactiviteiten verrichten.

De coureur uit Californië staat daarnaast natuurlijk klaar om in te vallen in het geval Wehrlein of Haryanto niet kan racen. Rossi zal tijdens het Grand Prix-weekend in Rusland, het vierde van het jaar, voor het eerst stand-by staan.

Formula One World Championship 2015, Round 18, Brazilian Grand Prix, Sao Paulo, Brazil, Friday 13 November 2015 - Alexander Rossi (USA) Manor Marussia F1 Team.

Rossi in de Manor van 2015.

“Ik heb vrijwel mijn hele loopbaan naar de Formule 1 toegewerkt en ben niet iemand die met de voeten omhoog zit te wachten tot dingen hem ineens toekomen, dus dit is voor mij hoe ik scherp en klaar voor een comeback blijf”, vertelt Rossi. “Het was natuurlijk teleurstellend mijn racezitje bij Manor te verliezen, maar door reservecoureur te worden heb ik nu een duobaan in twee van de meest vooraanstaande autosportkampioenschappen.”

Bang voor een overvol schema is Rossi niet. “Het is niet drukker dan een volledig Formule 1-seizoen”, stelt hij. “Ik zal bij elf Grands Prix aanwezig zijn, maar slechts vijf daarvan vinden tussen de Indycar-races door plaats.”

Dave Ryan, Manors teambaas, is blij met de deal met Rossi. “We mogen ons gelukkig prijzen iemand van zijn kaliber in deze rol te hebben. We hebben nu iemand die kan helpen de auto te verbeteren, maar ook in kan stappen als dat nodig is. Alex heeft het vorig jaar goed gedaan in zijn races voor Manor en is een belangrijk deel van dit team.”