Alexander Rossi dicht zichzelf een goede kans toe op een Manor-stoeltje voor volgend seizoen. De Amerikaan is tevreden over zijn prestaties in de vijf races die hij dit jaar voor het team reed.

“Ik vertrouw erop dat ik een goede kans maak om volgend jaar bij Manor te blijven”, zegt Rossi tegen Autosport. “Ik heb het dit jaar op de momenten dat ik in de auto zat heel goed gedaan. Telkens heb ik er het maximale uitgehaald.”

Rossi reed in Brazilië de laatste van vijf races die hij in 2015 voor Manor mocht afwerken. Dat deed de 24-jarige Californiër niet onverdienstelijk: hij kwalificeerde zich drie keer beter dan teamgenoot Will Stevens, en finishte pas in São Paulo voor het eerst achter de Brit. Intussen staat Rossi tweede in het GP2-kampioenschap, waar hij dit jaar drie keer zegevierde.

“Het is niet makkelijk om zo laat in het seizoen nog in te stappen”, vertelt Rossi. “Maar het is erg positief om dan onder allerlei verschillende omstandigheden zo vaak sneller te zijn dan je teamgenoot. Ik denk dat ik wel heb aangetoond dat ik het niveau in de Formule 1 aan kan. Tel daar mijn GP2-resultaten bij op, en je ziet dat ik een sterke uitgangspositie heb.”

Concurrentie

Rossi heeft in de strijd om de racecontracten bij Manor in elk geval genoeg concurrentie. De Britse stal heeft als enige nog geen coureurs vastgelegd voor 2016. Als kanshebbers naast vaste krachten Stevens, Rossi en Roberto Merhi wordt ook Mercedes-protegé Pascal Wehrlein genoemd. Die kan ervan profiteren dat Manor volgend jaar met motoren van zijn baas gaat rijden.

Het team maakte maandag bekend dat twee andere gegadigden volgende week mogen instappen bij de Pirelli-test in Abu Dhabi. Jordan King en Ryo Haryanto zijn dit jaar net als Rossi in de GP2 actief. “Er zijn een hoop jongens die voor de Manor-stoeltjes gaan”, beaamt Rossi. “Maar ik heb een goede band met het team. Het zou mooi zijn als alles lukt.”