Drie jaar lang moest George Russell wachten op zijn kans om voor een topteam te rijden. Nu hij kan terugkijken op de lange zit bij Williams komt hij tot de conclusie dat die drie jaren achteraan ’te lang’ waren.

Russell maakte als GP2-kampioen in 2019 de overstap naar de Formule 1. Bij Mercedes – hij was Mercedes-junior – was echter geen zitje beschikbaar waardoor hij in de tussentijd bij Williams geplaatst werd. Daar hoopte hij dat het Britse team een wederopstanding zou kennen, maar dat was niet het geval. Williams bungelde hopeloos achteraan en mocht juichen als er een punt gescoord werd.

Vorig jaar zorgde Russell nog wel voor een verrassing door in de verregende Grand Prix van België de tweede plek te pakken met Williams, al leverde dat slechts halve punten op. Dit seizoen maakte Russell dan eindelijk de overstap naar Mercedes, waar hij Valtteri Bottas verving.

Terugkijkend op zijn periode bij Williams stelt Russell vast dat het voor hem te lang duurde. “Toen ik bij Williams tekende in 2018 was het een team dat net drie jaar op rij om podiums streed en twee keer derde en vijfde bij de constructeurs werd”, zegt Russell in de Beyond the Grid-podcast. “In 2018 hadden ze een heel slecht jaar en werden ze laatste.”

Lees ook: Russell roept Formule 1 op om het bij één wedstrijdleider te houden

“Maar,” zo vervolgt Russell, “we dachten dat dit team op dat moment zou terugslaan en dat ze weer voor de vijfde of derde plek zouden gaan. We waren het er dus allemaal over eens dat drie jaar wel een goede periode was om te vechten voor punten en wellicht podiumplekken.”

Zover kwam het – op Spa-Francorchamps na dan – niet voor Russell. “Achteraf gezien was drie jaar in mijn eentje achteraan de grid te lang”, geeft de Brit toe. “Maar helaas, Claire (Williams, voormalig plaatsvervangend teambaas, red.) heeft goed werk geleverd tijdens de contractonderhandelingen, en er was geen uitweg meer”, besluit de Mercedes-coureur.