Carlos Sainz noemt het ‘niet onverwacht’ dat Toro Rosso de nodige problemen heeft gehad met de Renault-motor. “Want het is een compleet nieuwe motor.”

“We wisten dus al dat deze eerste test wel eens lastig zou kunnen verlopen”, zegt Sainz, volgens wie het in feite ‘van voor af aan beginnen’ is aangezien Renault zoveel aan de motor heeft veranderd.

Volgens Renault zelf is de 2017-krachtbron voor 95 procent anders dan die van 2016. Daar komt nog bij dat Toro Rosso deze winter van Ferrari- naar Renault-motoren is overgestapt.

Vergeleken met het Renault-fabrieksteam en Red Bull, formaties die in 2016 al met Renaults reden, is het integreren van deze voor het team nieuwe krachtbron dus nog een extra uitdaging voor Toro Rosso.

Dat gaat vooralsnog niet zonder problemen. Toro Rosso heeft nog niet bijster veel kunnen rijden en liep tot nog toe elke dag wel tegen (uiteenlopende) technische problemen aan.

Sainz en teamgenoot Daniil Kvyat kampten daarbij woensdag allebei met problemen met de aandrijflijn en hebben vandaag (donderdag) vooralsnog geen rondetijden neergezet. Naar verluidt wegens een motorprobleem of -wissel.

“We hadden natuurlijk graag meer gereden, maar moeten Renault ook de tijd geven”, vindt Sainz. “Ze hebben beloofd dat de motor qua vermogen een flinke stap vooruit is. Zolang dat straks ook het geval blijkt bij de eerste race, hoor je mij niet klagen!”

Sainz noemt het verbeteren van de betrouwbaarheid daarbij op dit moment het belangrijkste aandachtspunt voor Renault. “Maar dat weten ze zelf ook wel, net zoals ze weten dat wij kilometers moeten maken met onze auto. Ik zal ze hier dus niet onder druk gaan zetten.”