Volgens Alain Prost kan de Formule 1 nog wat leren van de Formule E als het gaat om de interactie met de fans. Nou, volgens mij kan de Formule E nog wat opsteken van hoe het er hier in Montreal aan toegaat.

Vorig jaar was ik bij de ePrix in Parijs. Vrijwel niets in de stad deed vermoeden dat er dat weekeinde werd geracet. Pas op enkele honderden meters van het parcours rondom Place Napoléon, waar de straten noodzakelijkerwijs waren afgezet, werd je geconfronteerd met het evenement. Zelfs sommige buurtbewoners waren onwetend; ik herinner me nog hoe een oudere Parisienne in discussie was met een beveiliger, omdat ze haar gebruikelijke ochtendwandeling met haar hondje niet kon maken.

Dat is in Montreal, toch een beetje het Parijs van Canada, wel anders. Deze hele week leeft en ademt de miljoenenstad Formule 1. Coureurs en teams laten zich op diverse plekken zien: Bottas in het ijshockeystadion, de coureurs van Red Bull op een raftboot en Ocon hangend aan een zipline boven de St-Laurent rivier.

Hotels en restaurants hebben hun gevels opgesierd met zwart-witgeblokte vlaggen. Diverse winkels stunten met speciale Grand Prix-aanbiedingen. Al vanaf dinsdag, woensdag druppelen fans vanuit de hele wereld binnen en wordt er overal in de stad feest gevierd. Op donderdagochtend vóór 09.00 uur staat bij de ingang van het circuit op Île Notre-Dame  een rij van vele honderden meters. Veel actie is er niet, maar zelfs van de pitwalk en de handtekeningensessies wil niemand iets missen. Dat de race volledig is uitverkocht, spreekt voor zich.

De levendige Crescent Street, kilometers verwijderd van het circuit, is voor de gelegenheid helemaal afgesloten en voorzien van pop-upbarretjes en eetkraampjes. Het feestgedruis heeft even voorrang boven het dagelijkse verkeer. Op diverse plekken zijn podia opgebouwd en klinkt de muziek tot diep in de nacht.

Heineken, dat de metrostations groen laat kleuren met grote reclame-uitingen, verwoordt het treffend. Plus qu’une course, zo adverteert de Nederlandse bierbrouwer. Meer dan een wedstrijd. Formule 1 in Montreal is een zinderend festival dat de hele stad een week lang in zijn greep houdt, met de zaterdag en zondag als ultieme apotheose.

Het wordt een heet weekeinde.