Na drie jaar in de Formule 1 begint Bruno Senna komend seizoen aan een nieuw avontuur in het World Endurance Championship, maar de Braziliaan weigert de koningsklasse definitief vaarwel te zeggen.

In gesprek met Autosport geeft Senna namelijk te verstaan dat de Formule 1 voor hem geen volledig gesloten boek is: “Hoewel het voor mij nu tijd is om verder te kijken, zeg je wat de Formule 1 betreft nooit nooit en laat je de deur naar die sport altijd op een kiertje staan.”

Dat hij ervoor heeft gekozen om, nadat hij zijn zitje bij Williams verloor, naar een andere klasse uit te wijken, heeft volgens Senna twee redenen: “Ik wil weer races winnen, en in de Formule 1 waren daar geen kansen voor. Wat daarnaast ook meespeelt is dat ik mijn horizon als coureur wil verbreden door in andere klassen uit te komen.”

De Braziliaan erkent echter wel dat alleen een WEC-programma wat aan de magere kant is. “Eén keer per maand racen vind ik te weinig. We kijken daarom ook of er nog mogelijkheden zijn om eventueel ook in andere kampioenschappen aan de slag te gaan”, vertelt hij. “We kijken daarbij onder meer naar Amerika, want ik zou daar graag willen racen.”

Om nog een keer terug te komen bij de Formule 1: Senna zegt met gemengde gevoelens terug te kijken op zijn tijd in de sport. “Hoewel ik op zich een prima periode achter de rug heb, ben ik toch niet volledig tevreden met wat ik heb bereikt.”

De oud-coureur van HRT, Lotus-Renault en Williams heeft namelijk het gevoel dat hij er vooral bij Williams meer uit had kunnen halen. “We hadden daar een goede auto die mij ertoe in staat had moeten stellen om te laten zien wat ik in mijn mars heb, maar ik kreeg helaas niet de kans mijn potentieel volledig uit te buiten.”

Senna verwijst daarmee naar het feit dat hij tijdens vijftien van de twintig raceweekends de eerste training moest uitzitten om plaats te maken voor testrijder Valtteri Bottas. “Het missen van die vrije trainingen zorgde ervoor dat ik altijd met achterstand aan de kwalificatie begon. Dat maakte het erg lastig voor me, aangezien een tiende van een seconde zomaar vijf plaatsen verschil kan maken.”

“Dat ik me vaak slecht kwalificeerde, was – zeker aangezien ik er in het verleden wel goed in was – erg frustrerend”, vervolgt de coureur die er zeker van is dat hij een goed seizoen had kunnen draaien als hij nog een jaar bij Williams had mogen blijven: “Ik was in de races namelijk wel altijd snel, dus als ik nog een jaar de kans had gehad, was het zeker beter gegaan. Maar ja, zo is het leven nu eenmaal.”