Voor de Grand Prix van Engeland op Silverstone zijn drie weken voor het evenement nog steeds kaarten beschikbaar. Dat is opmerkelijk, aangezien het normaal al maanden van tevoren is uitverkocht. De redenen waarom de Britten afhaken lopen nogal uiteen.

Dominantie Vettel
De allereerste reden is de dominantie van Sebastian Vettel. De Duitser lijkt ook dit jaar weer onbedreigd de titel binnen te slepen. En een Duitser die op Engelse bodem domineert, is nou niet iets waar de Britse toeschouwers op zitten te wachten. Mocht Vettels zege in gevaar komen, komt dat hoogstwaarschijnlijk door Fernando Alonso, Kimi Räikkönen en in het gunstigste geval voor de Britse racefans van Lewis Hamilton.

Overstap Hamilton
Lewis Hamilton is toch de Britse coureur die de laatste jaren de kaartverkoop stimuleerde. De wereldkampioen van 2008 heeft echter veel aan ‘goodwill’ ingeleverd door de overstap te maken naar het Duitse team Mercedes, terwijl hij bij de grootste Engelse publiekstrekker McLaren onder contract stond.

Verloren seizoen
En juist McLaren is dit seizoen het zorgenkindje. Het team waar Jenson Button, de laatste Britse wereldkampioen, onder contract staat, kan niet meekomen met de top en staats in het wereldkampioenschap slechts zesde. Button heeft laten weten de wereldtitel van 2013 al uit zijn hoofd te zetten en voegde er en passant nog even aan toe dat een overwinning er op Silverstone zeker nog niet in zit. Deze opmerking zal hem door de organisatie van de Grand Prix waarschijnlijk niet in dank worden afgenomen.

Overige teams
De andere Engelse teams zijn dit jaar ook niet competitief. Waar Williams vorig jaar een goede auto had en al een Grand Prix had gewonnen toen de Formule 1 naar Silverstone afreisde, is het dit jaar een groot drama. Het grootste wapenfeit is voor alsnog een derde plaats in de kwalificatie van Valtteri Bottas in Canada. Voor een achterhoedeteam als Marussia zullen de fans ook al niet warm lopen. Max Chilton rijdt dan wel zijn thuisrace, maar hij zal al blij zijn als hij niet als laatste finisht.

Infrastructuur
Wat de kaartverkoop zeker niet zal hebben gestimuleerd is het verkeersinfarct van vorig jaar. Door de heftige regenval was het terrein rond Silverstone al snel onbegaanbaar. De organisatie besloot daarop toeschouwers op zaterdag zelfs op te roepen niet naar het circuit te komen, om de problemen op zondag te beperken. Dit jaar zijn de voorzieningen beter voorbereid op slecht weer. Het circuit zal nu dus een stuk beter bereikbaar zijn.

Hoop
De enige Brit die op dit moment boven zichzelf uitstijgt in de F1 is Paul Di Resta. De Force India-coureur heeft al vijf races op rij punten behaald en ondanks dat hij in Monaco en Canada in Q1 strandde, werkte hij zich door inhaalacties en een goede strategie naar voren. De hoop voor de kaartverkoop is dus afhankelijk van een Schot. Een pijnlijk gegeven voor de trotse Engelsen.