*

Simulatordagen bij Mercedes ‘niet heel leuk, wel heel belangrijk’ voor Vandoorne

Daan de Geus

Daan de Geus

26 februari 2019 14:39

Simulatordagen bij Mercedes ‘niet heel leuk, wel heel belangrijk’ voor Vandoorne
Motorsport Images

Stoffel Vandoorne racet tegenwoordig niet alleen in de Formule E, maar slijt een deel van zijn dagen ook in de Mercedes-simulator. “Dat zijn niet de leukste dagen”, erkent hij, “maar wel heel belangrijk voor mij én mijn relatie met Mercedes.”

Vandoorne verloor eind 2018 zijn McLaren-zitje, maar vond onderdak in de Formule E bij het aan Mercedes gelieerde HWA en tekende verder een deal om als ontwikkelingscoureur van Mercedes’ Formule 1-team aan de slag te gaan.

Lees ook: Ocon reserve bij Mercedes, Vandoorne krijgt rol als simulatorcoureur

Dat laatste betekent ‘hele lange dagen’ maken in de simulator, zo vertelt de Belg in het praatprogramma Peptalk van Ziggo Sport. “Het is eigenlijk een nine to five job, waarbij je hele dagen in de simulator zit en meer dan honderd rondjes rijdt.”

Vandoorne is ook piloot in de Formule E voor HWA.

“Het gevoel is niet hetzelfde als in de wagen zitten, natuurlijk”, vertelt Vandoorne, die het zoals gezegd ‘niet de leukste dagen’ noemt. “Maar je moet het echt als een baan zien”, weet de Vlaming, voor wie het een belangrijke baan is ook: “Want het is voor Mercedes toch ook een beetje een evaluatie van mijn prestaties.”

Lees ook: Weblog-woensdag: Simulatorcoureur gezocht, ervaring vereist

Vandoorne, die dinsdag op het Circuit de Barcelona-Catalunya rondliep bij Mercedes, heeft tijdens de eerste testweek, vorige week, al flink wat virtuele kilometers gemaakt. “Ik geef dan vanuit de fabriek in Brackley support aan het raceteam, vorige week was ik daar dus ook tijdens de test. Ik geef dan informatie aan het team en zij geven feedback terug aan mij over wat er moet verbeteren aan de auto, wat wij dan moeten proberen in de simulator.”

Dat Mercedes niet stilzit in Brackley mag trouwens wel duidelijk zijn: het Duits-Engelse team kwam met een flink gereviseerde W10 naar de tweede test, met updates aan de voorvleugel, neus, barge boards, vloer en meer.

Lees ook: Officieel: Vandoorne maakt overstap naar Formule E met HWA

Vandoorne reed vorig jaar in Abu Dhabi zijn (voorlopig?) laatste race. De teller staat op 41 Grands Prix en 26 punten voor de Belg.