Lance Strolls debuutjaar kreeg vorige week opeens een verrassende wending, toen de Canadees in de Grand Prix van Azerbeidjzan zijn eerste podiumplek pakte. Hij reist daarom zelfverzekerd af naar de Red Bull Ring, wat bovendien het eerste circuit dit jaar is waar hij al eens eerder heeft geracet.

Stroll keert dan ook zelfverzekerd terug naar Oostenrijk. “Het is altijd fijn om terug te keren op een circuit waar je succesvol bent geweest en dat was zeker het geval in de Formule 3. De Red Bull Ring is ontzettend tof en ik race er altijd graag. Er zijn niet heel veel bochten, maar de baan heeft een goede flow en je komt er gemakkelijk in je ritme. De omgeving is ook prachtig, het doet me denken aan Canada.”

De Formule 1 bezocht voor de eerste acht Grands Prix telkens circuits waar Stroll nog niet eerder in raceverband in actie was gekomen. Daar komt dit weekend verandering in. In zijn Formule 3-carrière wist hij in 2016 zelfs twee keer de overwinning te pakken op de Red Bull Ring, onderweg naar de titel in het Europees Kampioenschap.

Moeilijk begin
Stroll kende een moeilijk begin van het seizoen en kwam in de eerste drie races niet eens aan de finish. Daarna zette de jonge coureur een stijgende lijn in. Wat resulteerde in zijn eerste punten in Canada en een podiumplek in Bakoe.

Stroll viert zijn eerste Formule 1-podium in Bakoe met zijn team Williams. ©Racepictures

Zijn team, Williams, lijkt steeds meer vertrouwen in Stroll te krijgen. “Lance is ongelooflijk getalenteerd en daar zien we steeds vaker een glimp van”, zegt technisch directeur Paddy Lowe. “Normaal gesproken rijden rookies nogal eens schade, maar dat valt bij Lance wel mee. Het gaat ook snel met hem nu hij de smaak te pakken heeft. Hij is sterk qua ‘racevaardigheid’ en hij demonstreerde deze stuurmanskunsten zowel in Canada als Azerbeidzjan.”

Aan een voorspelling voor de race in Oostenrijk durft Lowe zich niet te wagen, maar Stroll is volgens hem wel uit het juiste racehout gesneden. “Hij heeft de moeizame beginfase achter zich gelaten. Hij hoeft zich aan niemand te spiegelen en moet alleen naar zichzelf kijken. Hij mag tevreden zijn. Ik denk dat we van een ware doorbraak kunnen spreken. Lance is nu echt gearriveerd in de Formule 1.”