Bernie Ecclestone heeft medegedeeld dat er twee nieuwe Formule 1-teams bij komen, die in 2015 of 2016 op de grid zullen verschijnen. Het gaat daarbij om de projecten van Gene Haas en Colin Kolles.

Haas en Kolles hebben zich eind 2013 ingeschreven om per 2015 met eigen teams de Formule 1 te betreden en beide heren hebben inmiddels toestemming gekregen om dat te doen, meldt Bernie Ecclestone.

Volgens Auto, Motor und Sport was de internationale autosportfederatie FIA al eerder akkoord met het toetreden van Haas en Kolles en had het de beide projecten ‘eind februari al groen licht gegeven’ na het bestuderen van de voorgelegde plannen, maar twijfelde Ecclestone – die als commerciële uitbater van de Formule 1 ook moest instemmen – nog.

Inmiddels is Ecclestone echter overstag gegaan. “We hebben twee nieuwe teams toegelaten”, vertelt hij dan ook aan Auto, Motor und Sport, al plaats hij daarbij wel de kanttekening dat ‘het hun eigen zaak is of ze het daadwerkelijk tot de Formule 1 weten te redden’.

Ecclestone geeft aan dat hij op de zaterdag in Bahrein – na overleg met FIA-president Jean Todt – heeft besloten in te stemmen met de komst van de nieuwe teams, waarbij hij overigens aangeeft dat één van de twee renstallen mogelijk pas in 2016 op de grid verschijnt.

Haas en Kolles
Nadat Zoran Stefanovic zijn hoop op een eigen team eerder al had opgegeven, bleven Gene Haas en Colin Kolles als enige twee kandidaat-teameigenaars over. Haas is een Amerikaanse zakenman die ook al mede-eigenaar is van een NASCAR-renstal en behalve over een groot zakelijk imperium dus ook al over faciliteiten beschikt in North Carolina. Hij heeft verder chassisbouwer Dallara al in de arm genomen om een bolide te construeren, welke volgens Auto, Motor und Sport van een Ferrari- of Mercedes-motor wordt voorzien.

Kolles, oud-teambaas van onder meer HRT en Force India, beschikt over faciliteiten in Duitsland die hij eerder gebruikte om HRT draaiende te houden en verscheidene toerwagen- en endurance-teams te runnen. Zijn project wordt naar verluidt gefinancieerd door een groep Roemeense geldschieters, terwijl hij zou overwegen met een Renault-motor te gaan rijden.

Foto: HRT was tot eind 2012 het twaalde team, maar verdween na afloop van dat seizoen van de grid. Sindsdien moet de Formule 1 het met elf renstallen doen, maar er zijn nu dus weer twee nieuwe teams toegelaten.