Silverstone organiseert de tweede testsessie tijdens het Formule 1-seizoen 2016. De testdagen vinden plaats op dinsdag 12 en woensdag 13 juli, in de week na de Grand Prix van Engeland. 

De eerste testsessie gedurende het seizoen vindt plaats in Barcelona op 17 en 18 mei, eveneens de dinsdag en woensdag na de Grand Prix op dat circuit. De teams zijn verplicht om ten minste twee van de vier testdagen te laten uitvoeren door rookies, formeel zijn dat coureurs die minder dan twee Grands Prix zijn gestart. Voor de locatie van de eerste test was al snel overeenstemming bereikt, maar de tweede test bleek lastiger in te plannen als gevolg van de volle kalender. Afgelopen jaar vond de test plaats in Oostenrijk, maar dat is dit jaar niet mogelijk omdat de Britse Grand Prix daar direct achteraan komt. Silverstone bleek het enige geschikte alternatief.

De teams hebben nog wel overwogen om de test buiten Europa te laten plaatsvinden, wat mogelijk is wanneer een meerderheid daarmee akkoord gaat. Zelfs de week na de slotrace Abu Dhabi kwam hiervoor nog even in aanmerking, waarmee het voordeel van een test tijdens het seizoen wel verloren zou gaan, maar die ruimte gebruiken de teams liever om de banden voor 2017 te testen. Bahrein was een andere optie, maar uit kostenoverwegingen blijft het toch bij Engeland. Normaal gesproken zijn tests op Silverstone toegankelijk voor publiek en het circuit hoopt ook nu zijn poorten te kunnen openen, maar heeft daarvoor wel toestemming nodig van de Formule 1-organisatie.