Een budget cap alleen is niet genoeg om de kosten in de Formule 1 terug te dringen. Dat stelt FIA-president Jean Todt, die denkt dat er meer kostenrestricties nodig zijn.

“Simpelweg een uitgavenplafond invoeren, gaat denk ik niet werken”, wordt Todt geciteerd door Autosport, waarbij hij aanhaalt dat het invoeren van een budget cap iets wat hij al een aantal keer heeft geprobeerd sinds hij in 2009 werd aangesteld als FIA-president – tot op heden niet is gelukt.

Todt (links) met Formule 1-topman Carey.

“We moeten met iets komen dat geraffineerder is dan dat”, meent Todt. Naast een budget cap zijn er volgens de Fransman daarom ‘regels nodig die de kosten daadwerkelijk naar beneden brengen’.

“We kijken nu al enige tijd naar het terugdringen van de kosten door dit soort regels of een budget cap, maar volgens mij is een combinatie van allebei noodzakelijk.”

De Formule 1 heeft al eerder middels het sportief reglement geprobeerd de kosten binnen de perken te houden, met de zogenaamde resource restriction agreement. Deze onderlinge afspraken tussen de teams kwamen nooit helemaal van de grond, al zijn bijvoorbeeld de flink aangescherpte restricties op te gebruiken windtunneluren en cfd-simulaties een voorbeeld van een voortvloeisel daaruit.

Sinds Liberty Media de Formule 1 heeft overgenomen, wordt weer aangestuurd op een budget cap. Volgens Formula One Group-ceo Chase Carey zijn de teams ‘in grote lijnen akkoord’ met het voorstel dat is gedaan. Liberty Media zou zelfs overwegen er eerst een jaar, in 2019, mee proef te draaien.